Бъчварова: Присъединяването ни към Шенген вече е въпрос на сигурността на целия ЕС

15:06, 08 окт 15 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бихме искали присъединяването на България и Румъния към Шенген да се отчита, когато се обсъждат и планират координирани и солидарни дейности в областта на управлението на външните граници. Присъединяването ни към Шенген вече е въпрос на сигурността на целия Европейски съюз.

Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на първата сесия от дневния ред на Съвета на силовите министри по темата за укрепване защитата и ефективното управление на външните граници на ЕС, съобщава пресцентърът на МВР.

В изказването си пред своите колеги Бъчварова поясни, че управлението на външните граници е пряко свързано с най-актуалните предизвикателства пред ЕС, свързани с миграционните процеси. Това изисква координиран, солидарен и колективен отговор от всички-държави членки.

„Въпреки че настоящата ситуация е предизвикателство пред целия ЕС, най-засегнати са държавите-членки на предна линия, включително България, които отговарят и за сигурността на външните граници на Съюза. Ето защо е необходима проява на солидарност именно към тези държави“, каза още Бъчварова.

Вътрешният министър подчерта, че липсата на пълен достъп до някои визови и шенгенските информационни системи ограничава възможността на страната ни още по-успешно да противодейства на контрабандата и трафика на хора, въпреки наличния капацитет и готовност от страна на България за справянето с този все по-значим за цяла Европа проблем.

На заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи ще бъдат обсъдени политиката на ЕС по връщане на нелегални мигранти, визовата политика и борбата с тероризма и полицейското сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама