МОН ще преструктурира научния фонд в специална агенция

15:25, 08 окт 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Министерството на образованието и науката обмислят идеята Фондът за научни изследвания да бъде преструктуриран в специална агенция. Това съобщи просветният министър проф. Тодор Танев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по образование, наука и иновации Карлос Моедаш.

По думите на министъра фондът няма да се затваря, а ще работи все по-активно. Танев прие съвет от еврокомисаря в сферата на образованието да вървим от структурни към интелигентни реформи, а именно - добрите практики от чужди страни да бъдат пригодени спрямо нуждите на България и на нейните граждани.

Еврокомисар Модеаш представи препоръката за това действие, която се съдържа в оценъчния доклад на Фонда. По думите на еврокомисаря документът е началото на процес на изготвяне на такъв механизъм, който да осигурява финансирането да отива именно във водещите научни проекти.

Просветният министър категорично заяви, че документът няма за цел да „размаха пръст“ на България или да „диктува от Брюксел“ на българското правителство какво да прави.

По думите на Карлос Моедаш средствата трябва да се фокусират в онези проекти, които отговарят на европейските стандарти и това трябва да се решава не от политиците, а от експертите.

Визията му е политиците да дават насоките за изискванията към проектите, но самият подбор на конкурентните проекти да става от учени и експерти от всички заинтересовани страни, които да работят към агенцията.

Според министър Танев това занапред може да се случи и у нас като ще се говори как фондът да прелее в агенция с нови елементи - социалните науки също да се включат.

"Ние не сме технократи", увери образователният министър. Пред него еврокомисарят призова и у нас, както във всички европейски страни, да се увеличи финансирането за научна и изследователска дейност. Танев подчерта, че ние сами сме пожелали партньорски анализ на Фонда за научни изследвания, за да прекъснем кръга, противопоставящ живота на науката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама