Бармани от цял свят ще мерят сили в София (снимки)

16:12, 08 окт 15 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 12,13 и 14 октомври София ще бъде домакин на Световното първенство на барманите. Събитието е дългоочаквано от стотици бармани в цял свят. Тази година в надпреварата ще се включат познавачи на коктейлни питиета от 64 държави, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Първият ден ще бъде много атрактивен. Ще има жонглиране с бутилки. Ще бъде оценявана техниката на жонглиране и вкусът на коктейла. Вторият ден ще бъде за класически питиета“ разказа председателят на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев.

Състезателите ще се съревновават в 5 различни категории- флеър коктейл, фенси коктейл, лонг дринк, десертен коктейл и аперитив. Във всяка от тях ще бъде избран шампион. В третия ден от първенството спечелилите през първите два дни ще се състезават за приза „Барман на годината“. 

Организаторите обясняват, че в състезанието ще са най-важни видът на коктейла или как изглежда той, ароматът му - силен ли е, има ли го и вкусът - дали пречи на гърлото, дали е кисел, дали е сладък.

„Тази година в София има нови правила за конкурса. Вече няма да търсим най-добрия коктейл, а най-добрият барман“, каза Рон Бусман, президент на Международната асоциация на барманите.

Той обясни, че мода в коктейлите има, но се променя ежемесечно. В момента най-модерни се оказват коктейлите от вида на „Блъди Мери“ (водка с доматен сок) - с повече подправки и силни вкусове. В момента и България се славела с подобен коктейл наречен „Княгиня Мери“.

„Това е ракия с доматен сок, поднесена в издълбан розов домат“, обясни Пенчо Пенчев.

През 2014 година България взима няколко първи места в барманското първенство.

„Коктейл с шампанско е най-трудният, а България имам честта да има световен шампион именно с такъв коктейл“, каза още Рон Бусман.

България може да се похвали и с рекордьор в Гинес. От четири години насам Пенчо Пенчев държи рекордите за най-дълга листа с авторски коктейли в света - 2014. В момента в заведението му във Варна всеки желаещ може да ги опита.

Експертите обясниха, че разликата между европейските коктейли и тези , които се приготвят в другите части на света, е в приготвянето им.

„Българския стил е смесен. Азиатския стил е много красив, а европейския е много сух. Гледат по-бързо да го направят и малко ни е сухарски стилът“, каза Пенчо Пенчев.

По време на първенството ще работят 11 бара, на които ще може да се опитат всички, коктейли включени в надпреварата. Първенството започва на 12 октомври в 9 сутринта в хотел „Маринела“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама