Европейски съд установи изтезание срещу участник във въоръжен грабеж в Стара Загора

16:18, 08 окт 15 25 1587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на МВР в Стара Загора са нарушили забраната за изтезание в член 3 на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), а прокуратурата неоснователно е отказала да извърши разследване по случая, постанови Европейският съд в Страсбург в осъдително решение срещу България. Делото е заведено от Милен Стойков, който от май 2010 г. излежава присъда от 16.5 години за участие във въоръжен грабеж от офиса на старозагорската фирма "Пещострой" през февруари 2009 г. Стойков е един от тримата задържани след грабежа, при който от фирмената каса са задигнати 763 000 евро, 330 000 лева, 42 000 щатски долара и ценни бижута. Той обаче твърди, че е бил осъден на базата на самопризнания, изтръгнати с изтезания няколко дни след престъплението. Според версията на Стойков той е задържан в леглото си в дома му в Казанлък, след което е откаран от полицаи извън града, където му е нанесен побой, горен е с автомобилна запалка и е забиван върха на нож под ноктите му с цел да се изтръгне от него информация, къде са укрити парите. Той няколко пъти губил съзнание, но всеки път бил свестяван от полицаите, за да продължи изтезанието. Съдебно-медицинско удостоверение, издадено на следващия ден, установява, че Стойков има синини, ожулвания и наранявания по различни части на тялото си, включително и под ноктите. Въпреки това Окръжният съд в Стара Загора приема, че подсъдимият не е бил принуждаван да прави самопризнания и доброволно е посочил къде са укрити парите. Стойков подава жалба,  но държавното обвинение отказва да образува досъдебно производство, което е потвърдено и от втората инстанция. В решението си срещу България, Европейския съд по правата на човека отбелязва, че всички действия на прокуратурата след оплакването на Стойков, са били насочени към това да се установи бил ли е той принуждаван да прави самопризнания, но не и дали над него е упражнявано насилие. Съдът отчита, че макар да не може да провери достоверността на описаното от Стойков, информацията за нараняванията му от съдебно-медицинското удостоверение съвпада с описаното от него.

По делото "Стойков срещу България" на жалбоподателя не е присъдено обезщетение, тъй като той се е представлявал сам пред съда и не е поискал такова. Стойков претендира само за обезщетение за имуществени санкции в размер на заплатите, които би бил получил, ако не бе в затвора. Съдът в Страсбург обаче отхвърля това искане.

Припомняме, че на 6 срещу 7 февруари 2009 г. маскирани лица нападнаха семейството на Каля Петкова, тогава главен счетоводител на старозагорската фирма, във вилата и в старозагорското село Малка Верея. Те завързали 56-годишната икономистка и 75-годишния й съпруг Петко Петков, започнали да малтретират жената, с опряно в гърба й оръжие и направили опит да й отрежат ухото. След продължителни мъчения тя им дала ключовете и устройството за влизане в офиса на фирмата. Парите и накитите бяха намерени от старозагорски антимафиоти, заровени в бидон, под връх Бузлуджа. За грабежа тарторът на групата Пламен Йовчев - Ухото  получи доживотна присъда, а съучастниците му Тодор Кормев и Милен Стойков получиха съответно по 18 години и половина и 16 години и половина зад решетките.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама