Учениците от Благоевградско избират професия спрямо пазара на труда

16:52, 08 окт 15 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учениците в най-горния курс на обучение в област Благоевград избират професия според нуждите на пазара на труда в момента. Това съобщи по време на форум за обмяна на добри практики на учителите от областта бившият ръководител на Центъра за кариерно ориентиране към Регионалния инспекторат по образованието инж. Евтимка Митева.

По думите й, младите хора се насочват предимно към ИТ сектора с оглед на постоянната нужда от компютърни специалисти. Повече момичета избират да продължават да се обучават в специалност "Право", а медицинските специалности все още не предизвикват голям интерес у средношколците.

"При по-малките може да чуете, че искат да станат ковачи. На по-горен етап преобладаващи са тенденциите на пазара на труда. За мен това е по комерсиални причини. Но има и деца, които са романтици.  Тъжното е когато децата виждат единствено и само перспективата си за развитие в чужбина, но това не е масово явление", допълни инж. Митева.

Преподавателят в Професионална гимназия по икономика в Благоевград Илия Вълчев съобщи, че 80-90% от възпитаниците на училището вече знаят какво ще работят след като завършат. По думите му, най-желани специалности са икономика и мениджънт, счетоводство, банково дефиле и икономическа информатика.

На форума присъстваха учители, педагогически съветници и директори от 12 училища в Благоевградска област. Всички те предложиха своите добри практики за кариерно ориентиране. Според тях това е изключително полезно за тийнейджърите, които още тогава избират с какво да се занимават в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама