Ивелина Пенева: Европа ни отпуска 1,39 млрд.евро за малките и средните предприятия

17:08, 08 окт 15 25 780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1,39 млрд. евро ще получи страната ни по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Програмата е съсредоточена върху малките и средните предприятия, като за част от мерките, допустими бенефициенти могат да бъдат и големите предприятия. Това обясни в интервю за София Topnovini.bg, директорът на главна дирекция „Европейски фондове за кокурентоспособност“ към Министерство на икономиката Ивелина Пенева.

„Програмата надгражда постигнатото в рамките на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013. Очакваме през новия програмен период да бъдат подпомогнати повече от 9 000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти, да се мобилизират повече от 1 млрд. евро частни инвестиции“, допълни тя.

Пенева каза, че програмата ще увеличи делът на иновативните предприятия, както и производителността на малките и средните предприятия у нас. По думите на ѝ, програмата ще улесни и достъпа до финансиране и ще допринесе за намаляването на енергийната интензивност на икономиката у нас.

Експертът посочи още, че вече приключилата ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г. е втората програма, между всички оперативни програми, с най-висок процент на усвояване на средствата, предоставени ни от Европейския съюз.

Повече по темата и цялото интервю на Ивелина Пенева можете да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама