Меркел: Кои сме ние да защитаваме християните по света, ако не бихме приели мюсюлмани и джамии в нашата страна

17:24, 08 окт 15 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Канцлерът на Германия Ангела Меркел остро разкритикува източноевропейските правителства за позицията им срещу приемането на мигранти, съобщава европейското издание на Politico. Това е станало по време на закрита среща на Европейската народна партия (ЕНП) в сряда. 

„Източноевропейците, и аз в това число, знаем, че изолацията не помага“, казала Меркел. „Натъжавам се, че именно тези, които имаха късмета да доживеят края на Студената война, сега си мислят, че могат да останат извън развитието на глобализацията.“

В отговор на чешки евродепутат, Меркел отговорила, че понеже поведението им според нея е странно, трябва да продължат да се водят приятелски разговори. „Принципното отхвърляне на приема на бежанци, извинете, че съм толкова рязка, е опасно за Европа“, пояснила Меркел. 

Според източници на Politico по време на срещата Меркел се разгорещила и станала доста емоционална - в контраст с публичното ѝ поведение, което е резервирано и хладнокръвно. На закритата среща обаче Меркел почти си изпуснала нервите и открито се разгневила на тези, които смятат, че приемът на мюсюлмани мигранти е заплаха за християнска Европа. „Когато някой каже: „Това не е моята Европа, няма да приемаме мюсюлмани“, аз пък ще кажа, че това изобщо не подлежи на дискусия“, казала Меркел и пояснила, че европейските лидери ще загубят доверието, ако правят разлика между бежанци християни и бежанци мюсюлмани. „Кои сме ние да защитаваме християните по света, ако не бихме приели мюсюлмани и джамии в нашата страна? Така просто няма да стане“, коментирала тя. 

По-нататък германският канцлер разкритикувала и унгарския президент Виктор Орбан. „Бежанците няма да бъдат спрени, ако построим ограда“, казала Меркел. „В това съм напълно убедена, защото достатъчно дълго живях зад ограда. Може би ще успееш да ги забавиш известно време, но дори Берлинската стена падна, защото това не можеше да продължава вечно. Така и Европа не може да се превърне в крепост, защото няма да се получи.“ 

Ангела Меркел коментирала, че лидерите на ЕС трябва да са готови да обсъдят сериозни промени в договорите, ако е необходимо за справяне със сериозните проблеми и за да може Съюзът да еволюира. Тя обаче признала, че подобни промени ще се случат много трудно, предвид настоящото положение в ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама