Прокопиев: Пеевски и Василев са бизнесмени, възползващи се от обществения ресурс

18:00, 08 окт 15 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Издателят Иво Прокопиев отговори на нападките на банкера Цветан Василев, които мажоритарният собственик на КТБ отправи към него тази сутрин. По думите на Прокопиев пред БТВ двамата са бизнесмени, които живеят и работят в различни светове. 

"Има два вида бизнесмени. Едните купуват и разработват даден продукт, след което го продават и взимат част от парите за себе си. Другите се целят в обществените ресурси и се възползват от тях, когато ги достигнат. Такива са Цветан Василев и Делян Пеевски", заяви Прокопиев.

Той добави, че не приема обвинението на Василев, че заради него и неговите медии банката е фалирала. Прокопиев дори се пошегува, че явно не е успял да ограничи влиянието на банкера и т.нар. пирамида не е рухнала. Той все пак се съгласи с твърдението на Цветан Василев, че в момента има вторично разграбване на активите на КТБ.

"Проблемът е, че банката е работила като инвестиционен фонд. Поради тази причина е възможно в момента някой да добива активи на безценица", каза още Прокопиев. 

Той отхвърли твърденията на медиите, свързвани с депутата на ДПС Пеевски, че ръководените от него медии са свързани с фондацията "Америка за България" и са един вид грантови. По думите му отговорността на журналистите, които не са свързани с Пеевски е да не възпроизвеждат опорните точки на колегите си. 

"Такива медии служат само за едно - да обслужват. Проектът ТВ 7 струваше 320 млн. лв. Колко струват медиите на Пеевски и кой ги плати. Проблемът е в политическата корупция", добави издателят.

Прокопиев уточни, че държи около 1% от пазара на ВЕИ-та в България. Неговата инвестиция е основно в соларни паркове. 85% от сектора пък се притежавал от големи международни компании и банки. 

Той каза още, че България плаща четвъртия най-евтин ток в ЕС. Именно заради това неговото поскъпване е неизбежно. Прокопиев съобщи още, че турски инвеститор се опитва да купи американските централи в Маришкия басейн, но не уточни за кой става въпрос и има ли политическа подкрепа за това. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама