Зимните гуми стават задължителни, забраняват тъмните стъкла

19:51, 08 окт 15 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектопромените в Закона за движение по пътищата, внесени днес официално в Народното събрание, за първи път включват изрично разпореждане от 1 ноември до 1 април всички шофьори да карат със зимни гуми. До момента имаше ограничение само за грайфера на гумите.

Текстовете внасят нова забрана за затъмняване на стъклата на автомобилите. Ако поправките бъдат приети, фолиото на задното стъкло ще бъде абсолютно забранено. До момента това бе официално позволено от закона. Така затъмнени ще могат да бъдат само задните странични стъкла - при старото условие колата да има странични огледала.

От внесените промени става ясно, че шофирането с над 60 км/ч над ограничението няма задължително да бъде наказвано със затвор, макар че тази възможност все пак остава.

По станалата популярна тема с гонките обаче управляващите са дали заден, показват внесените текстове. Само преди дни те обявиха, че наказанието за участие в нерегламентираните състезания по улиците, ще е между 1 и 6 години, докато сега форсирането на двигателя и пиленето на гуми ще се наказва като хулиганство, а наказанията ще са до три години затвор и определен от съда срок, в който лицето няма да може да шофира. Така на практика съдът може да реши шофьорът да избегне влизането зад решетките.

Който сложи табела на автомобил, която е предвидена за друга кола, се наказва с до една година затвор или с глоба от 500 до 1 000 лева.

С промените се въвеждат и леко странни задължения на водача, например това “да бъде внимателен и предпазлив за осигуряване на безопасен превоз на пътниците”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама