Благоевград и Кавала подобряват качеството на здравеопазването с общ проект

10:10, 09 окт 15 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С общ проект Благоевград и Кавала ще подобрят качеството на здравеопазването в трансграничния район с общ проект. Той носи името "Be Health". Партньори по него са МБАЛ "Рокфелер" - Петрич, Регионалната здравна инспекция в областния център на Пиринско и болница "Кавала".

На специална конференция лекари от цялата област Благоевград и техни колеги от Кавала обсъдиха проблемите на здравеопазването в двата региона. Специално внимание бе обърнато и на правата на пациентите. Адвокат Христина Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването констатира, че правата на пациентите масово не се спазват в българските лечебни заведения.

Най-често нарушавано е правото на информирано съгласие. Болните не получават подробна информация за заболяването им, какви са опциите за лечение. Медиците много често не позволяват на пациентите си да получат второ мнение. Друго нарушавано право е правото хоспитализираният да бъде посещаван от близки, роднини и приятели. Той може също така да откаже посещения.

Правата на децата с кохлеарни импланти също не се спазват. За това има и заведени дела, информира адвокат Николова.

"Разписано е в нормативните актове, но само до там", коментира юристът и допълни, че пациентите имат право на обезщетение. Тя помоли администрациите на лечебните заведения да не приемат лично.

"Всеки пациент има право да уважават личното му време, а не да чака с часове пред лекарските кабинети", категорична бе адвокатката.

По думите й, здравната каса може да финансира лечение извън страната, но на територията на Европейския съюз на болести, включени в пакета на НЗОК. Лечението извън евросъюза трябва да се поеме от Министерството на здравеопазването. Много често обаче хората, които кандидатстват за такова лечение, получават откази.

По проекта ще се достави ново медицинско оборудване, ще се обучават медицински специалисти и болничен персонал. Направени са и редица ремонти в болнични заведения. Целта му е да се подобри системата на здравеопазването в България и Гърция като външна граница на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама