В спецзвеното са получени 75 сигнала за изборни нарушения

14:55, 09 окт 15 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента са получени 75 сигнала за нарушения на изборния процес в Национално спецзвено, което следи законосъобразното провеждане на местните избори. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова на срещата между парламентарната група на Патриотичния фронт с нея, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и главния секретар на МВР Геогри Костов.

Срещата е организирана във връзка с информация за предизборни нарушения, с които патриотите разполагали. На събитието присъстваха и народни представители от други парламентарни групи - Четин Казак (ДПС), Найден Зеленогорски (Реформаторски блок), Димитър Лазаров (ГЕРБ), Атанас Атанасов (РБ), Георги Божинов (БСП), Георги Кадиев (независим) и др. 

 

Валери Симеонов обясни, че в последния парламентарен ден преди местните избори е решил да бъдат обсъдени рисковете, свързани с известни факти за нарушения на изборното законодателство. 

"Това е един много сериозен риск срещу демокрацията въобще, срещу прозрачността на изборния процес, както и срещу вярното отразяване на избора на българския избирател", каза лидерът на патриотите. 

По думите му от ПФ имат сериозни притеснения и е сигурен, че колегите му Лазаров и Атанасов споделят същите притеснения.

Според него парламентът има решимост да не допусне купуване и продаване на гласове в мащабите при досегашното провеждане на избори у нас. 

Красимир Каракачанов допълни, че въпреки законите, които бяха приети и усилията на главния прокурор Цацаров и вътрешния министър Бъчварова - опитите да се купуват гласове не намаляват. 

"Вече горе-долу половината от кампанията премина и сме събрали малко факти. Говоря за определени градове и хора, които се появяват в тази посока. Ако искаме да гарантираме един честен процес, е хубаво през оставащите две седмици до края на кампанията да се засилят мерки и да се покаже от страна на държавните институции не само, че няма да се толерира, а ще се преследва подобни нарушения", каза лидерът на ВМРО, но не пожела да сподели конкретни имена на градове и хора.

Според главния прокурор Сотир Цацаров  досъдебните  производства  се водят бързо и незабавно. Той съобщи няколко нарушения, по които прокуратурата се е задействала. В Яким Груево , община Исперих, до момента са задържани две лица за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице. 

В други населени места има и престъпления, които са извършени от кандидати за общински съветници, които нямат нищо общо с местни избори. 

В Плевен се работило по "тривиално сбиване относно спор за ползване на заведение между фенове на два отбора". 

"Тази предизборна кампания започва със съдействието на медиите. Вече има един сигнал в Самоков за хулиганство и опит за побой над журналистически екип и другия за купуване на гласове", каза Цацаров 

Шефът на ДАНС Димитър Геогриев посочи, че агенцията му активно участва в противодействието на престъпленията, свързани с изборния процес. 

След встъпителните обръщения на присъстващите всички представители на медиите бяха помолени да напуснат залата, за се предостави възможност срещата да придобие "работен характер". 

Бъчварова оповести данните за 75-те сигнала, които е получило спецзвеното. Оперативните са 12 - в Хасково (7), Варна (2), Видин (2) и Плевен (1). Получените преписки от прокуратурата са 14 - от Велико Търново (3), Пловдив (3), Враца (2), Стара Загора (2), Варна (1), Плевен (1), Русе (1) и Смолян (1). 

Службите разполагат и с един сигнал от ЦИК за Габрово. Получените сигнали на тел. 112 са 10 - Пазарджик (2), Благоевград (2), Видин (2), Бургас (1), Ловеч (1), Хасково (1). Сигнали от граждани са общо 38. 

От общо 75 най-много са тези за по Закона за гражданска регистрация - 35. Регистрирани са в Кърджали (19), Враца (8), Велико Търново (2), Габрово (2), Варна (1) и Видин (1).

За купуване на гласове се работи по 15 сигнала - в Хасково (8), Благоевград (2), Пазарджик (2), Видин (1), Велико Търново (1) и Смолян (1). 

Сигнали за други престъпления са 14, а нарушения 11. Общо образувани производства са 14 - по четири в СДВР и в ОД към МВР Варна, Разград, Велико Търново и Хасково. Задържани са 8 лица, като са изготвени 74 предупредителни протокола.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама