Социалното министерство готви нов Закон за социалното подпомагане

15:43, 09 окт 15 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До средата на следващата година ще има нов Закон за социалното подпомагане, обяви пред журналисти в Стара Загора вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

„Работим за промени в законодателството за отделяне на социалните услуги от социалното подпомагане”, заяви той. 

Според министър Калфин отделянето на социалните услуги ще подобри интеграцията на хората с увреждания, като се комбинират различни видове подпомагане, което не е свързано с дохода. 

По думите му ще се работи и за географска промяна в предоставянето на услуги. В момента те се предоставят в центрове, а идеята е да се получават в дома т. е. услугата да отива при нуждаещите се. Ще се извърши и подбор  на социалните услуги, които в момента са над 1000 вида. Предвижда се създаването на специална карта за услуги, която ще получава всеки нуждаещ се след индивидуална консултация. 

Въвеждането на повече критерии за ефективност пък ще даде възможност за съвместно финансиране на услугата от бенефициента и държавата. „Тези промени следват вече направените две за семейните помощи за деца и в пенсионната система”, коментира Калфин. 

Той припомни, че последната значима реформа в социалната система е правена през 2003 г. и има нужда от много нови промени.

„Продължава намаляването на равнището на безработица в страната, за септември тя е 9,2%”, информира още социалният министър. Той изрази задоволството си от въвеждането на дневните договори и съобщи, че от началото на 20 юли т. г. досега са били сключени 75 000 дневни договора в селското стопанство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама