Образованието ни буксува, установи световна организация

11:20, 10 окт 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България изостава значително в сферата на образованието, като Световния икономически форум нарежда страната ни на незавидното 54-то място по конкурентоспособност сред 140 икономики. Това съобщи Каролин Галван от световната организация пред „Хоризонт“.

По думите му България трябва да инвестира в подобряване на институционалната среда, особено когато става дума за публичните институции и за да подобри конкурентоспособността си.

"Също така трябват да бъдат направени още много инвестиции в инфраструктурата. Изключително важно е България също да премине към индустрия, която е базирана на знанието", убеден е експертът.

Според него трябва да инвестирате в развитието на таланти. В класацията най-добре се представят икономики, които са готови да дават пари за талантите си и за иновативни проекти.

По този показател България се нарежда на 64-то място в класацията за добро образование и практическа подготовка, което в сравнение с останалите европейски икономики било много ниско.

"Подобно е и представянето на страната, когато оценяваме развитието на бизнессредата и иновациите, използвани в индустрията", предупреждава Галван и допълва, че целият Европейски съюз трябва да положи усилия за изравняване на конкурентоспособността на всичките си държави-членки, за да постигне устойчив икономически растеж.

"Ние виждаме едно сериозно разделение в Европа. Много силен Север, воден от Германия и Холандия и Източна Европа с много ниска конкурентоспособност. Гърция е на 91-во място", допълва анализът на Световния иконимически форум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама