Прокуратурата иска имунитета на Сидеров и Чуколов, атакисти направиха панаир и в Съдебната палата (обновена)

15:20, 10 окт 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийска градска прокуратура ще поиска снемане на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов. Това обявиха главният секретар на МВР Георги Костов и софийският градски прокурор Христо Динев, началникът на СДВР  Младен Маринов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на извънреден брифинг в Съдебната палата. 

 

Късно снощи двамата атакисти спретнаха шумен скандал в центъра на столицата. Сидеров и Чукалов обвиниха собственици на магазин в ул. "Георги Раковски" 112, че продават акцизни стоки без бандерол. 

 

Обвиненията са за непристойно поведение на двамата политици, като Чуколов също така е нанесъл телесна повреда на полицейски служител. 

 

Сидеров, други депутати от "Атака" и три екипа на подопечната му телевизия "Алфа" на два пъти осуетиха официалните изявления, като крещяха и сипеха обвинения срещу органите на реда, че са корумпирани и "всичко им се диктува отгоре".

 

"Води се разследване за хулиганство. Става дума за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото", обясни софийският градски прокурор Христо Динев. 

 

По думите му то се отличава с особена дързост и цинизъм, като е съпроводено със съпротива срещу орган на властта. 

 

"До настоящия момент са разпитаните 15 свидетели, които еднопосочно сочат  Волен Сидеров и Десислав Чуколов за двете основни деяния - блъскане и удряне на полицейски служители, на граждани и на хора, които са се опитали да си закупят стока от магазина", поясни Динев.

 

Назначени са и съдебно-медицински експертизи. От събраните до момента материали е ясно, че деянието е извършено от лица с имунитет - хулиганско деяние, извършено с изключителен цинизъм срещу органи на властта, които изпълняват задълженията си по опазването на обществения ред, посочи той.  

 

"Разследването е докладвано в Софийска градска прокуратура и ще бъде изготвено предложение за сваляне на имунитета на народните представители, отправено към главния прокурор Сотир Цацаров", категоричен бе столичният прокурор и допълни, че хулиганските действия са продължили повече от 3 часа. Изискани са частни записи от района на инцидента. 

 

Главният секретар Георги Костов бе далеч по-емоционален в изказванията си и на моменти крещеше срещу микрофоните на репортерите, за да надвика постоянните нападки на Волен Сидеров. 

 

"Категорично става въпрос за непристойни действия и упражнено физическо насилие от страна на лица с имунитет спрямо униформени служители на полицията, които изпълняват служебните си задължения", коментира случая Костов. 

 

Той защити служителите на МВР като обяви, че те не са използвали противоправни действия и са били подкрепени от граждани.

 

"Изказвам искрена благодарност на подкрепата, която получиха колегите ми снощи от гражданското общество. Те усещаха подкрепа от всички граждани в района. Призовавам ги с цел да се изясни цялата същност и фактическа обстановка, нека бъдат така добри да се обадят на тел. 112 и да разкажат какво се е случило", призова главният секретар на МВР. 

 

Директорът на СДВР Младен Маринов даде информация за хронологичния ред на събитията от снощи. 

 

В 22:21 ч. лице, представило се за "Славов", подава сигнал на тел, 112, че на ул. "Георги Раковски" 112 в магазин за алкохол и цигари се продават акцизни стоки без бандерол. Сигналът е получен от дежурната на Първо районно управление и е разпоредена проверка от екип на полицията. 

 

В 22:28 ч. малко преди екипът на СДВР на пристигне на мястото е получен друг сигнал. Негов автор е Румен Асенов, продавач в магазин, който се е оплакал, че Волен Сидеров с група лица възпрепятства дейността на магазина, като той и хората му вдигат скандал. 

 

В 22:30 същото лице Румен Асенов повторно подава сигнал, но в този момент екипът на първо районно вече е на мястото.

 

На място униформените съобщават за скандал, "свързан с бутане между граждани и лицата Сидеров и Чуколов". 

 

Лидерът на "Атака" е съобщил на униформените, че в магазина се продават незаконни стоки, каквито при последвалата проверка не са открити. В района на инцидента са съсредоточени допълнителни екипи на полицията, защото се е събрало множество от граждани, които предразполагали към ескалация и изостряне на обстановката. 

 

"В процеса на осъществяване на полицейската дейност ми беше докладвано, че лицето Десислав Чуколов е нанесъл удар на инспектор от СДВР", каза Маринов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама