Починал от инсулт мъж от Добрич спаси живота на трима души

19:14, 10 окт 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
54-годишен мъж от Добрич, починал от инсулт, даде шанс за живот на трима мъже. На единия вчера успешно беше присаден черен дроб във ВМА. Той е 53-годишен мъж в крайна фаза на хепатит С. Операцията е продължи 4 часа и половина. Експлантацията на органите е започнала в 10.00ч. на 09.10.2015г. и е завършила в 12.00 ч. в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – гр. Велико Търново. Трансплантацията на черен дроб, извършена от специалисти във Военномедицинска академия-София. След трансплантацията реципиентът се намира в добро състояние.

Днес бъбреците на починалия мъж от Добрич са трансплантирани на двама мъже – на 21 и на 41 години, в болница „Лозенец“. Пациентите са добре. Операцията е приключила малко след полунощ. От болницата са заявили, че всичко е преминало нормално, няма основание за притеснение, пациентите са в реанимация.

Днес стартира европейската седмицата на донорството. От днес до следващата неделя у нас всеки ден ще има инициативи посветени на каузата. За тази година В България са извършени 56 трансплантации, като за 47 органите са на трупен донор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама