„Биволъ” дава Пеевски на френската прокуратура

21:32, 10 окт 15 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Мръсната кампания на медиите на Пеевски срещу „Биволъ” навлиза в нова фаза" – така главният редактор на сайта за разследваща журналистика Атанас Чобанов съобщава за поредния ход срещу него и изданието, за което той ще сезира френската прокуратура.

В последните месеци изданията на депутата от ДПС отделят значително място на „уличаващи” публикации срещу „Биволъ”, като по информация на Чобанов, те отново ще използват българската прокуратура - подготвят сигнал срещу сайта.

В 9 ч. тази сутрин екип на телевизия "Канал 3", която вече официално е собственост на Пеевски, са отишли в дома му в предградие на Париж и са поискали да влязат, за да установят дали той живее в социално жилище. Снимали са и сградата.

През това време Чобанов е в Лилехамер, където представлява българската разследваща журналистика на Световната конференция на разследващите журналисти, събрала 850 души от 120 държави.

Чобанов ще депозира във френската прокуратура жалба за тормоз от страна на овластеното лице Делян Пеевски, бивш директор на ДАНС, настоящ депутат, вече официален собственик на „Канал 3″, и акционер в „Булгартабак“. Към жалбата ще бъде приложено и разследване, което уличава документално „семейството“ от хотел „Берлин“ в укриване на десетки милиони евро доходи с неясен произход, съобщава той във Фейсбук профила си и в "Биволъ".

Пред София Topnovini.bg Чобанов коментира, че акцията е следствие от разкритията на „Биволъ” за това, че свързани със собствениците на ПИБ лица са откраднали 20 млн. евро от храните за бедни в Румъния.  Както и разследването на сайта за участието на  Цветан Василев, Делян Пеевски, Ахмед Доган и Бойко Борисов в корупционна схема за приватизацията на „Булгартабак”.

Той обясни, че наемът му е 800 евро, а жилището е ведомствено, като наемът частично се поема от работодателя. Информацията е публична. Чобанов, разбира се, няма да се обърне към българската прокуратура, заради разкриитята на „Биволъ” за главния прокурор Сотир Цацаров.

Само преди месец стана ясно, че подчинените на Цацаров са започнали производство срещу сайта за набеждаване – поводът бяха разкритията за бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов, че е взимал неправомерно социални помощи във Франция. Разследването беше прекратено, а реакция имаше и от „Репортери без граници”.

„Пеевски защитава последния си финансов рубеж – ПИБ”, обясни още Атанас Чобанов. По думите му срещу "Биволъ" се използва изпитаният ченгесарски метод на КГБ в информационната война – опитите за окаляне.  

„Всичко това показва, че срещу сайта ни е впрегнат ресурса на цялата държавна власт, която Борисов – Буда и Пеевски, два ноторни проекта на службите, си поделят в момента. В тази игра те са сплотени до гроб от мръсната тайна за подялбата на награбеното, което няма как да афишират открито, но пък може да бъде разкрито от външен фактор. Очакваме нови и още по-гнусни атаки, но това ни най-малко не ни демобилизира, защото доказва нашата правота. Продължаваме уверени на 100%, че мафиотският модел на #КОЙ ще се разпадне с трясък под тежестта на истината", обобщава „Биволъ”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама