Окончателно падна глобата на Местан за агитация на майчин език в село Черна

06:52, 12 окт 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският административен съд /ШАС/ окончателно е отменил глобата от 200 лева, наложена на ПП “Движение за права и свободи” /ДПС/ за агитация на майчин език, проведена по време на парламентарните избори през 2014 година в шуменското село Черна.

Делото е образувано е въз основа на касационна жалба от областен управител на област Шумен срещу решение на Шуменския районен съд /ШРС/ от 15 юни тази година, с което бе отменена глобата от 200 лева на ДПС представлявана от Лютви Местан.

Тогава в мотивите си за отмяна на наказателното постановление Шуменският районен съд посочва, че първоначално актът за установяване на административно нарушение е съставен на ПП „Движение за права и свободи“. В същото време в издаденото въз основа на него наказателно постановление, въпреки, че със същото е наложена имуществена санкция на същия правен субект - ПП „Движение за права и свободи“, при описание на нарушението е посочено, че наказанието се налага за това, че Лютви Местан, в качеството си на председател на политическа партия, е допуснал провеждането на предизборна агитация на различен от българския език пред присъстващите лица на 30 септември 2014 год. в с.Черна, община Хитрино.

От изложеното става ясно, че административно-наказващият орган визира нарушение, извършено лично от представляващия политическата партия, а не от самата партия, в качеството й на юридическо лице. В този смисъл е допуснато смесване на двата вида административно-наказателна отговорност, като това е довело до объркване и до невъзможност жалбоподателят да разбере какво точно нарушение се твърди, че е извършено, от кого е извършено и чия административно-наказателна отговорност се ангажира с обжалваното наказателно постановление, а от тук и до невъзможност жалбоподателят да организира защитата си по един адекватен начин.

Пред Шуменския административен съд областният управител излага доводи за незаконосъобразност на съдебния акт поради допуснато нарушение на материалния и процесуалния закон. Твърди, че в хода на административнонаказателната процедура не са допуснати съществени процесуални нарушения, опорочаващи санкционния акт. В тази връзка се сочи, че от съдържанието на наказателното постановление става пределно ясно, че към отговорност се привлича юридическото лице, партията, а не физическото лице Лютви Местан, като по този начин не е засегнато правото на защита на субекта, в какъвто смисъл са мотивите на районния съд, обосновали отмяната на правораздавателния акт. Изказват се и доводи за безспорната установеност на описаното деяние, поради което се отправя искане за отмяна на съдебния акт и за потвърждаване на глобата.

От своя страна ПП „Движение за права и свободи”, депозира писмено възражение, с което оспорва касационната жалба като неоснователна. Излага доводи, че в хода на административно-наказателното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, изразяващо се в съставянето на акта в отсъствие на нарушителя или на негов представител, без да са налице законовите условия за това, което е самостоятелно основание за отмяна на наложената санкция. С оглед на това се отправя искане за потвърждаване на решението на районния съд и за присъждане на деловодни разноски.

Съставът на ШАС намира постановеното съдебно решение на районния съд за правилно и законосъобразно като краен резултат, а касационната жалба от страна на областния управител за неоснователна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама