Гражданин негодува срещу безпринципна схема в битката за Варна

14:16, 12 окт 15 / Политика 25 2330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Какво обединява кандидатите за общински съветници от Коалиция "Варна” и защо бившият "войвода”, понастоящем "възрожденец” – кандидат-кметът Коцето, не посмя да напусне местния парламент, въпреки че се опита да яхне и февруарските протести с призиви за оставка на общинския съвет? Под чие ръководство действа една от най-големите групи тролове, която се опитва да манипулира общественото мнение и от Добрич ли бе унищожена най-активната варненска общност във фейсбук? Кои са Костадин Костадинов – Коцето, д-р Петър Липчев и д-р Ивайло Бояджиев и кой финансира тяхната кампания? Това са само част от въпросите, които поставя в ретроспективно-аналитично писмо до варненските медии гражданинът Мартин Неделчев.

В името на плурализма, а и на правото на информиран избор, което медиите у нас не гарантират по време на предизборни кампании, Topnovini.bg публикува текста на читателя без редакторска намеса, като оставаме отворени и за други гледни точки по актуалната тема за лицата на демагогията, далаверата, келепира и Симбиозата, белязали т. нар. български преход.

     

   Коалиция "Варна” и бандата на хамелеоните

Хамелеоните са малкоподвижни влечуги и са прочути със способността си да променят окраската си в зависимост от фона на околната среда. Между зелените листа хамелеонът е зеленикав, но ако бъде сложен върху кафяви листа или голи клонки, той постепенно става кафяв. Големите му очи са с особено устройство: едното може да гледа напред, а другото - назад. Хамелеонът се движи много бавно, от крак на крак. Само ако е застрашен, прави скок, за да се захване за друг клон. Той не може да гони жертвите си, затова ги дебне неподвижно, след това изстрелва дългия си, лепкав език и улавя жертвата. Езикът му е по-голям от тялото.

Костадин Костадинов, д-р Ивайло Бояджиев, д-р Петър Липчев са част от коалицията "Варна”, която бе създадена преди кметските избори в морската столица. Първият – водач на листата и кандидат-кмет, останалите – известни в сегашния общински съвет като "Докторите”, поставени на избираеми места. Какво ги обединява, с каква обща орисия са белязани, какво ги доближава и отдалечава от хамелеоните и какво ще изберат варненци, ако гласуват за тях?

Костадин Костадинов – Коцето. Лидер на създадената от него във Варна политическа партия "Възраждане”, която има клон и в Добрич. Случайно или не, партията му има същото име като икономическо-политическата групировка "Възраждане” на Васил Божков – Черепа, която е един трите кита на олигархична България. Коцето се определя  като националист. Историк. Директор на Регионалния исторически музей в Добрич. Общински съветник във Варна. Скитник, който започна политическата си кариера във ВМРО-БНД, където бе координатор на войводите за Варненска, Шуменска и Добричка област и зам.-председател на партията. След скандален срив в отношенията си с останалата част от ръководството напусна организацията в началото на 2013 година и започна совалки. Опита се да яхне февруарските протести преди две години срещу цената на тока, кмета Кирил Йорданов и общинския съвет. Въпреки призивите си за разпускане на местния парламент, не го напусна и си остана съветник със съответната заплата. Двуличен в политиката – едно говори пред хората, включително и в предизборните диспути, друго прави зад гърба им. Рано или късно ще стане ясно дали една от най-мощната група от тролове, хейтъри и хакери, които тровят атмосферата на тази предизборна кампания, не са под негово ръководство, включително и с добричлии в нея. Няма да е далече и моментът, когато ще се разбере дали пък най-мощната група във Фейсбук с над  32 000  участници в нея – "Варна може да защити Морската си градина” – не бе унищожена именно от Добрич. Още повече, че добрички зърнен бос има резиденция в Приморския парк на варненци. Ако прояви интерес, прокуратурата може да провери  законността и изворите на паричните потоци, с които  възрожденецът Костадинов и неговите ортаци от коалицията "Атака” и "Нова сила” финансират кампанията си и дали в тях няма руски вливания.

Очевидно е, че преди местните избори Коцето направи скок и се хвана за друг клон. Пристъпвайки от крак на крак – бавно, гледайки с едното око наляво, с другото надясно, понякога с едното напред, а с другото назад, той успя да се наложи, заедно със своите ортаци, във Варненския общински съвет и да се превърне в непреодолим понякога фактор при вземането на важни решения. Не е сигурно дали Коцето ще стане кмет, но може като нищо да вкара мощна група от съветници под свое ръководство в местния парламент и да получи и зам.-председателско място в него. Тогава ще стане як играч в осребряващи се сделки в задкулисието на общинския съвет. Всичко това си струва, наистина, да застане в засада и да пуска в атака лепкавия си език.

До бившия войвода и сегашен възрожденец за пореден път си смени цвета и д-р Ивайло Бояджиев. Безскрупулен, когато се отнася до личния и семейния му интерес. Щатен съветник, преминал през три-четири партии във Варненския общински съвет. Бивш верен приятел на аптекарския бос Веселин Марешки. С ленинска брадичка и националистически плам в очите. В състояние да осребри всяка идея, стига да има полза от нея. Обвиняван многократно в лобизъм. Този път докторчето щурмува Билдинга от името на партия "Нова сила” в комбина с "Атака”. Неговата стихия са общинското здравеопазване и социалната политика. Член на комисията по здравеопазване в местния парламент, а съпругата му – д-р Миглена Бояджиева,  директор на Дирекция "Здравеопазване” в Община Варна. Може би затова джипито д-р Бояджиев стана надзорник на общинския съвет в Окръжна болница. После тръгна да спасява Тубдиспансера, пласирайки, естествено, конкретна частна фирма да свърши това. Далаверата не стана и той атакува бариерата на Терапията, която се прекърши под напора на гнева му. Докато сегашният му ортак Костадин Костадинов обяздваше февруарските протести преди две години, докторчето нагло посъветва обявилият пред общината гладна стачка Младен Живков да продължи да гладува, защото имал нужда от отслабване. Човекът искаше оставката на Кирил Йорданов и разпускане на общинския съвет. Това обаче не се връзваше с плановете на д-р Бояджиев да продължи да си хрупа от общинската ясла. Заради нея са и лютите му битки с другия политически номад Янко Станев, който държи здраво юздите на разходите за социални дейности и не дава на докторчето парче от баницата. За сметка на това Бояджиев години наред, заедно със съпругата си, захлебва от дома за възрастни хора с физически увреждания и хоспис "Света Магдалена” до Ботаническата градина, чиито създатели са. Там двамата са лекари специалисти, получавайки парите си благодарение най-вече на високите такси за пребиваване в дома. На старта на новия общински политически сезон д-р Бояджиев се е притаил в кафеникавата сянка на ексвойводата и дебне в засада за наивни мушички пред изборните урни с достатъчно дълъг и лепкав език.

В последните няколко години най-верен самоотвержен приятел на д-р Бояджиев е стоматологът д-р Петър Липчев. Дългогодишен партиен съратник на аптекарския бос Веселин Марешки. Ненадминат в скоковете си от клон на клон и сякаш абониран за публични скандали. За него говорят, че си сменя партиите като мръсните си чорапи. За сметка на това обаче стана член на Комисията по архитектура в общинския съвет и председател на Комисията за борба с корупцията в местния парламент. Точно това му създава чувството за безнаказаност. Първо гръмна скандалът с незаконния му фитнес (лятна кухня - бел. ред.), който си построи в двора на къщата си в кв. Виница. Когато инспектори на РДНСК поведоха багерите, охранявани от полиция, да бутнат пристройката, не някой друг, а именно верният му съратник д-р Ивайло Бояджиев застана с голи гърди, като истински Матросов, пред тях. Разсмърдя се и покрай блока му в кв. Чайка. Съвсем законно по документи той стана собственик на градинка в квартала - държавна собственост, която му бе продадена от Областна управа. Въпреки наложената от общината тотална забрана за строителство в парцела, тя падна в съда и д-р Липчев започва строежа на частния си билдинг, напук на отчайващите протести на Зелените.

Най-пресният скандал, в който бе замесено името на д-р Липчев, бе мистериозният проект във Фичоза. Благодарение на разследване на "Господари на ефира” там бе стопирано изграждането на затворен жилищен комплекс на самия бряг на морето. Негови инвеститори са  фирмите "Андромеда -77" и "Вивиджи", но техните документи се придвижват от техния пълномощник и избраник в местния парламент Петър Николаев Липчев, обявиха по Нова телевизия Господарите. Те показаха и документи, потвърждаващи тяхното твърдение.

Преди изборите д-р Липчев се притаи, от време на време пристъпя нетърпеливо, а очите му шарят разногледо във всички посоки. Той знае, че неговият верен приятел д-р Бояджиев няма да го остави на сухо. Затова зъболекарчето е на избираемото пето място в листата на Коалиция "Варна”.

Видно е, че възрожденецът и бивш войвода Костадин Костадинов с ясен ум и чисти ръце си е заформил едно стабилно отборче от играчи за бъдещия общински съвет на Варна. То може да не се превърне, но може и да стане организирана престъпна група за политически рекет и търговия с влияние в задкулисието на Билдинга. Лепкавите езици вече са пуснати в действие. Остава мушиците да изберат дали да се полепят по тях пред урните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама