Съдиите и прокурорите търсят кандидати за инспектори

18:52, 12 окт 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две съсловни организации - Съюзът на съдиите в България и Асоциацията на прокурорите, стартираха вътрешни процедури за излъчване на номинации за инспектори. Съдиите трябва да внесат своите предложения до 31 октомври, а прокурорите – до 2 ноември, съобщава "Правен свят".

Наскоро Народното събрание удължи срока за номинации до 10 ноември.

От Съюза на съдиите призовават колегите си да номинират достойни колеги за инспектори. "Дейността на ИВСС по отношение на работата на магистратите, за да бъде в съответствие със стандартите за вътрешна независимост, изисква да бъде извършвана от професионалисти, които следва да обезпечат сигурност на магистратите за дължимо подчинение единствено на закона. Често пъти съдиите, с подходящ профил за инспектори, остават незабелязани и поради това лишени от достъп до процедурата", се казва в писмото на ССБ до колегите си.

От организацията напомнят, че кандидатите трябва да отговарят не само на законовите критерии, но и на утвърдения от съюза ПРОФИЛ, който е послужил за излъчване на кандидати за главен съдебен инспектор.

Всяко предложение трябва да бъде съпроводено от кратка професионална биография на кандидата, проследяваща кариерното му развитие; кратко мотивационно писмо на номиниращия; съгласие и изразени лични мотиви на предложения за инспектор съдия. От ССБ казват, че излъчените кандидатури не трябва да са обвързани с членство в организацията.

Получените номинации ще бъдат публикувани на сайта на съюза, а в законоустановения срок ще бъде уведомено и Народното събрание.

От Асоциацията на прокурорите апелират към колегите си за активност. Те отчитат значимостта на предстоящите законодателни промени, които "възлагат на Инспектората към ВСС да върне доверието на обществото към съдебната система". Според организацията ефективна съдебна реформа е невъзможна без дейното участие на магистратите и затова смятат, че трябва да излъчат номинации за инспектори. В мотивите на предложението е необходимо обективно да бъдат обосновани високите моралните и нравствени качества на съответния кандидат, които го открояват като изявен и безкомпромисен професионалист, призовават от Асоциацията на прокурорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама