Професор и създател на фестивали влязоха в Ордена на анасона

19:59, 12 окт 15 / Любопитно 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Избрани личности от сферата на науката и културата се заклеха във вярност на Ордена на Свети Серж във Варна, известен още като Орден на анасона. Сред тях са корифеят на психиатрията у нас проф. Стефан Тодоров и Илия Раев – дългогодишен директор на Фестивалния комплекс и двигател на фестивалите "Любовта е лудост“ и Фестивала на червенокръстките филми.

Клетва на френски положиха също Биляна Раева – доскорошен евродепутат и представител на Община Варна в Брюксел и Искра Сотирова – носител на награда "Варна” за журналистика. Това се случи под звуците на тромпет в тържествена атмосфера в присъствието на близо 30 гости от Франция и Италия –  членове на 800-годишния орден. Ритуално новите членове изпиха няколко глътки от най-известната анасонова напитка – мастиката.

Орденът на Свети Серж е познат като Орденът на анезитиерите – хората, които почитат анасона. Като офицер от римска кохорта Серж става известен с лечителските си умения с билки и най-вече с цветовете на анасона. По-късно през ХIII век гилдията на занаятчиите-производители на анасон става продължител на ценностите на християнския светия – да се помага на слабите и болните, да се развиват и ценят науката и изкуствата.

Днес членове на Ордена са уважавани професионалисти в своята област - лекари, аптекари, инженери, учени, културни дейци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама