Училищното столово хранене във В. Търново най-евтино в Северна България

07:47, 14 окт 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученическото столово хранене във Велико Търново е планирано и се осъществява по начин, който позволява то да е едновременно най-качествено и най-евтино в Северна България, съобщават от кметската администрация.

Един цял купон на ден е на стойност 1,80 лв. – това е най-ниска цена в Северна България. В съпоставими с Велико Търново градове в региона цената на купона е 3 лева. В кухнята-майка в ОУ „Патриарх Евтимий“ дневно се приготвят от 900 до 1370 порции храна за пълно меню – супа, основно ястие и десерт.

Освен всички училища в град Велико Търново в организираното ученическо столово хранене са обхванати и основните училища в Ресен и Килифарево. Спортното училище „Велико Търново“ има осигурен освен обяд  и вечеря, както и сухи пакети за дните, в които възпитаниците на училището са на състезания и лагер-сборове.

Режийните разходи на кухнята-майка изцяло са поети от общината, като годишно сумата възлиза на 180 000 лева. Това позволява нейната дейност да има значим и осезаем социален ефект за родителите.

Контрол върху дейностите в кухнята се изпълнява от Агенция по храните, следят се всички показатели поне два пъти в месеца – редовно се извършват проверки на работещите, продуктите и приготвената храна. До момента контролиращият орган няма забележки и корекции в дейността на кухнята. Изготвя  се седмично меню, което се изпраща до училища, в които се доставя храна.

По този начин се улеснява възможността за избор от страна на  родителите на здравословна храна. Има вегетарианско меню и постна храна. С общински транспорт храната се доставя и разлива във всички училища докато е топла. Рецептурника, по който се приготвя храната е съставен през 2012-та година от Министерство на здравеопазването.

Периодично се дават проби в микробиолог лаборатория, както от работниците в кухнята, така и  от използваните продукти и от вече приготвената храна. Всичко, от което се нуждае кухнята за нормална работа, приготвянето на чиста, питателна и здравословна храна е осигурено.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама