Обсъждаха развитието на литературен туризъм в Старозагорско

08:48, 14 окт 15 / Култура 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„ Стара Загора, Чирпан, Раднево и Казанлък могат да се превърнат в първосъздателите на литературния туризъм у нас. Това ще е туризъм от българи за българи. Предпоставките се крият в това, че тук са живели и творили плеяда поети и писатели в новата и най-нова история на страната ни, и много от свидетелствата за тяхната творческа и човешка дейност са съхранени“ , каза в Стара Загора журналистът Бойко Василев, водещ на предаването „Панорама” по БНТ. Той участва в кръгла маса на тема : „Неутъпкани пътеки до отворени врати“, в края на изпълнението на проект на клуб „Отворено общество” в Града на липите. В дискусията се включиха още  проф. Алберт Бенбасат, експерт и преподавател в журналистическия факултет на Софийския университет, писателят –журналист Бойко Ламбовски, уредници на литературните музеи на Пейо Яворов, Гео Милев, Чудомир, Литературна Стара Загора  и експерти от София, Русе и др.

В рамките на проекта е изработен примерен модел за литературен туризъм, като компонент от културата на четирите големи общини Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево. Краткият документален филм „Пътеки между слънцето и тъмнината” ще интригува и повиши интереса към действащите литературните музеи в областта. Родните къщи на Яворов, Гео Милев и Чудомир са представени като места за духовност и съпреживяване на живота и съдбите на великите творци.

Търси се и нов подход в музейния мениджмънт чрез консолидация и активиране на гражданско участие.  Привличането на студенти по музейна педагогика на студентски стажове и добровoлчество в музеите е един от фокусите на проекта. Партньори и съмишленици през целия му ход са Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „Захарий Княжески” и Библиотека „Родина”.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама