Американски и руски изтребители са летели опасно близо над Сирия

15:42, 14 окт 15 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американски и руски изтребители са летели опасно близо едни до други в небето над Сирия в събота, съобщи ВВС, цитирайки американския военен говорител полковник Стивън Уорън. 

По думите му самолетите са били на разстояние 10-20 мили и пилотите са се виждали. 

Уорън твърди също, че руски военни самолети неколкократно са се намесвали във въздушни патрули и са се приближавали до американски военни дронове. Русия отказва коментар по темата. 

Американският военен министър Аш Картър изрази надежда, че скоро ще се намери решение за избягването на подобни инциденти за напред, но нарече поведението на Русия „стратегически късогледо“.

Говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков заяви, цитиран от ТАСС, че руският изтребител се доближил до американския, за да го разгледа, а не за да го плаши. 

"Докато изтребителят прелиташе над определеното за целта място, радарната предупредителна система, с която всички наши самолети са оборудвани, регистрира емисии от непознат летящ обект. Нашият самолет направи допълнителен завой, за да се доближи на дистанция от 2-3 километра, за да идентифицира летящия обект, а не да го плаши. След това руският Су-30СМ се върна в бойната група, за да изпълни заплануваната задача", обясни говорителят.

По думите му руски пилоти често засичат американски самолети и дрони над Сирия, допълвайки, че инцидентът на 10 октомври не е първият.

„Във въздушното пространство над Сирия нашите пилоти доста често виждат не само американски самолети, но и безпилотни самолети, включително дрони да нанасят въздушни удари", добави той.

Междувременно, руският външен министър Сергей Лавров обяви пред Държавната дума, че САЩ и Русия вече са се договорили за избягване на инциденти във въздушното пространство над Сирия. По думите му Вашингтон е отказал разговори с Русия за конфликта в Сирия.

„Приветства се договореността за военнотехническите мерки по недопускане на инциденти във въздуха, която фактически е постигната, тя трябва да заработи тези дни, надявам се днес да бъдат съгласувани всички части“, каза Лавров по време на парламентарния контрол. „А след това сме готови да седнем с картите в ръце и да се договаряме: къде са терористите според вашето мнение, къде са според нашето мнение. Убеден съм, че ако се работи честно, оценките ще съвпаднат. Като начало трябва да се разкрият картите, в прекия и преносен смисъл. А после на дело да се потвърди това, което се заявява от всички – да се борим с терористите. Не виждам причини да не седнем и да не разговаряме. Може би Западът смята, че „Ислямска държава“ и Асад трябва да се изтощят взаимно. Не бих искал да мисля, че нашите западни колеги се ръководят от тази „простичка“ логика“, изтъкна Сергей Лавров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама