Членове на ЦИК дискутираха изборни въпроси с общинските комисии в Пловдивско

15:49, 14 окт 15 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Важни подробности за действията на общинските избирателни комисии (ОИК) преди, по време и след изборния ден разясниха днес в Дома на културата в Пловдив членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Обучението бе с практическа насоченост и с цел да се поставят въпроси и да се изяснят ситуации около предстоящите местни избори. В срещата се включиха членовете на ЦИК Александър Андреев и Ивайло Йовков, както и експертите от пловдивската Областна администрация Апостол Апостолов, Данка Люртова и Мария Вълчева.

"Тези избори ще бъдат тежки, продължителни и по-различни от гледна точка на преброяването в сравнение с изборите от 2011 г.", заяви Александър Андреев. По думите му допълнително затруднение в чисто психологически и физиологически аспект ще създаде и смяната на астрономическото време, която съвпада с датата на изборите на 25 октомври.

Днес ЦИК приема втората част на указанията, която се отнася до самия изборен ден, и от утре те ще бъдат публикувани на сайта на ЦИК, уточни Андреев. Той увери присъстващите членове на ОИК, че ще бъде спазена практиката от минали избори протоколите да бъдат първо приети и след това да започне тяхното сканиране, за да няма излишно забавяне.

Първо ще бъдат обявявани решенията за избор на кметове, за да може своевременно да се обявят и решенията за балотаж, където ще има, и да се върви по процедурата за потвърждаване на бюлетините за него. След това ще бъде обявен изборът за общински съветници.

"На всички ОИК са изпратени схеми за разпределение на работните места и потоците от хора в изборната нощ, когато ще се предават резултатите", обясни Николай Катранджиев, ръководител на оперативното бюро за информационно обслужване в Пловдивска област. По думите му секционните избирателни комисии (СИК) трябва много да внимават при нанасяне на корекции в протоколите, тъй като всяка страница има фабричен номер и когато има грешка, трябва да се попълва отново целият протокол, иначе системата за информационно обслужване не го приема.

Освен това навсякъде, където е необходимо, трябва да се изписва "0" или "няма", а не да се оставя празно място, както и да се попълват полетата с "цифром" и "словом", отбеляза Катранджиев. Техниката ще бъде инсталирана в избирателните комисии в четвъртък или петък преди изборите, с изключение на Пловдив.

Отговарящият за организацията на изборния процес гл. инспектор Костадин Спасов от Областната дирекция на МВР пък увери присъстващите, че органите на реда са готови да осигурят реда на изборите. Създадена е необходимата организация за охрана на избирателните книжа, помещенията на СИК, придвижването на хората, както и за приемане на сигнали и извършване на проверки за евентуални нарушения в изборния ден.

"За всички случаи, в които има сигнал за нарушаване на изборните права на гражданите или предпоставки за нарушение на Избирателния кодекс, се обръщайте към звената на МВР, на тел. 112, вече работи и "горещ телефон" за сигнали", уточни гл. инспектор Спасов. По думите му за всеки сигнал ще бъде извършена първоначална проверка, която трябва да приключи в 24-часов срок и да бъде уведомена прокуратурата при наличие на престъпление.

Регионалната дирекция по противопожарна охрана и защита на населението също е създала необходимата организация, като за всички въпроси членовете на ОИК могат да се обръщат към съответните районни служби, съобщи от своя страна гл. инспектор Петър Тосков от Пожарната в Пловдив. Той информира, че в случаи на аварии противопожарните служби имат възможност да помогнат с генератори на електрически ток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама