Оборудват кухненски блок в бургаския затвор с 202 хил. лв.

07:23, 15 окт 15 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” е обявила обществена поръчка за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на технологично оборудване и обзавеждане за кухненски блок към затвора в Бургас, показа проверка на Topnovini.bg. Прогнозната стойност на поръчката без ДДС е 202 000 лв. Избраният изпълнител трябва да достави 53 вида артикула. Срокът за изпълнение на поръчката е 90 дни.

Оферти за участие се приемат до 23 ноември в ГД „Изпълнение на наказанията” в София. Предложенията ще бъдат отворени на следващия ден.

Настоящата поръчка е в унисон с належащото спешно подобряване на условията в местата за лишаване от свобода у нас. През март тази година Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (CPT) отправи жестока критика към България, че в продължение на 20 години нашите власти не изпълняват препоръките срещу насилието и условията в родните затвори и арести. В доклада на CPT беше посочено, че по време на посещенията на техните представители у нас в затворите в Бургас, София и Варна са констатирани редица проблеми, сред които пренаселеност, лоши битови условия и неадекватно здравно обслужване на задържаните.

Изявлението на СРТ тогава съвпадна с откриването на нов следствен арест в бургаския затвор. Това стана, след като от Комитета за предотвратяване на изтезанията разкритикуваха страната ни, че в килиите няма достъп на естествена светлина, тоалетните в тях не са преградени, арестът не разполага с място за престой на открито, а храната се доставя веднъж дневно отвън - от затвора, и се сервира студена.

„Имаме сериозна нужда от преосмисляне на цялостната политика на третиране на лицата - лишени от свобода, като всичко трябва да се случи по линия промяна на манталитета. Каквито и мерки, стратегии и планове да се правят, ако няма промяна на манталитета на всяко едно ниво, ние няма да постигнем този напредък, който се очаква от нас като държава – част от европейското семейство”, заяви тогава в Бургас зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама