Пианистката Маргарита Илиева с концерт в Шумен

07:34, 15 окт 15 / Култура 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Любителите на класическата музика в Шумен ще имат възможност да чуят изпълненията на пианистката Маргарита Илиева, която днес ще бъде солистка в концерта на Държавния симфоничен оркестър на града. Това съобщиха от културния институт.

От 19.05 часа в зала “Проф. Венета Вичева” под диригентството на Калина Василева за първи път в Шумен ще бъде изпълнен Концерт за пиано и струнен оркестър от Алфред Шнитке. Концертната програма включва още Увертюра „Кориолан” и Симфония № 1 от Лудвиг ван Бетовен.

Маргарита Илиева е родена в София през 1986 г. Завършва Националнто музикално училище „Любомир Пипков” в класа по пиано на Емилия Канева, а след това и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Стела Димитрова-Майсторова и доц. Илия Чернаев.

Талантливате пианистка е носителка на много награди от национални и международни конкурси, сред които първа награда на конкурса “Албер Русел”, първа награда на конкурса “Лист - Барток”, първа награда на конкурса “Млади музикални дарования” в категория “камерна музика” и др.

Mаргарита Илиева е концертирала в Париж, Женева, Виена, Кьолн, Блумингтън ( САЩ). Реализира записи за WDR - Кьолн, БНР, БНТ.

Репертоарът на пианистката обхваща произведения от различни стилове и епохи. Маргарита Илиева осъществява множество световни и български премиери на солови и камерни произведения на композитори от ранга на Васил Казанджиев, Юлия Ценова, Емил Мирчев, Александр Мастранджело, Бенямин Юсупов, Гунар де Фрумери, Александер Вагендристел, Роланд Фрайзитцер и много други.

В началото на 2015 г. Маргарита Илиева успешно защитава докторат в НМА „Проф. Панчо Владигеров” на тема: „Сонатите за цигулка и пиано на Панчо Владигеров, Димитър Ненов и Любомир Пипков в контекста на общоевропейските музикални тенденции на епохата”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама