Варненското злато събра в Брюксел големите лидери на Европа

07:50, 15 окт 15 / Култура 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безпрецедентна среща на тримата големи лидери на Европа беляза гостуването в Брюксел на най-старото технологично обработено и художествено осмислено злато в историята на човешката цивилизация, открито при разкопките на Варненския халколитен некропол, предаде специалният пратеник на Topnovini.bg в белгийската столица. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Съвета на Европа Доналд Туск уважиха с присъствието си грандиозното събитие, което събра в сградата на Европарламента стотици политици, общественици, граждани и журналисти от няколко държави.

На официалното откриване на изложбата на варненското халколитно съкровище присъстваха също премиерът на България Бойко Борисов (видео), под чийто патронаж се провежда събитието, и заместник-председателят на Европейската комисия по финансовите въпроси Кристалина Георгиева. Тя отчете, че България продължава да се изкачва в класацията по усвояване на средства от еврофондовете и вече е на пето място в ЕС.

Основен момент в изказванията на официалните гости бе необходимостта от преосмисляне на европейската политика и европейските ценности в контекста на събитията от последните месеци, които изискват много по-голяма толерантност и разбиране между различните народи, етноси и вероизповедания.

"Това е изложба срещу предразсъдъците и припомняне на факта, че трябва да се познаваме по-добре един друг”, заяви Мартин Шулц. Той поздрави страната ни и по-специално Варна с паметното събитие, като подчерта, че то показва на Европа и света, че България е не само велика, но и древна страна.

Премиерът Бойко Борисов, Мартин Шулц, Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Кристалина Георгиева получиха като подарък от организаторите на изложбата реплики на част от експонатите, гостуващи в Брюксел.

Част от хилядолетното съкровище е експонирано във фоайето на третия етаж в Европейския парламент, където ще остане до 16 октомври. В белгийската столица са най-ценните находки от древния некропол. Изложени са златни предмети, открити в два гроба, чието тегло надхвърля една трета от общата маса на всички скъпоценности, намерени при археологическите разкопки. Те съдържат и жезъли, които са символ на висша светска и духовна власт.

"Изложбата е една много добра реклама на България – не само като туристическа дестинация, но и като на страна с хилядолетна култура и запазена история", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е инициатор на събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама