Намаляват въгледобива в „Мини Марица-изток”, заради липса на пари

08:35, 15 окт 15 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде намален добивът на въглища в „Мини Марица изток“, поискаха от КТ „Подкрепа“. Причината е липса на пари за осигуряване нормалната дейност на дружеството. Това стана ясно на среща на синдикалните организации на КТ „Подкрепа” в Стара Загора с президента на Конфедерацията Димитър Манолов.

Миньорите вече са предупредили Министерството на енергетиката, Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), че през следващите 6 месеца могат да разчитат само на 14 млн. тона въглища за топлоцентралите в комплекса „Марица-изток”. Тези количества стигат за поддържане на 2 800 мегавата мощност в централите. „Принудени сме на тази стъпка заради огромното изоставане на разкривката. В момента тя е изпълнена на 70%. Има реална опасност да бъдат срутени рудниците”, предупредиха синдикални лидери в мините.

Изоставането е заради тежкото икономическо състояние на държавното дружество и спрените плащания от американските ТЕЦ „АЕS Гълъбово” и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица- изток 3“. „Общо 450 млн. лв. има да получава дружеството за продадена продукция” , обясни  Димитър Манолов. По думите му държавата трябва да намери начин и да изкупи активите на двете американски централи, както предлагат и работодателски организации.

Веднага след местните избори в Раднево ще се проведе заседание на националния стачен комитет на „Подкрепа“. На него ще бъде взето решение какви действия да бъдат предприети, ако мините не получат финансиране.

Ще се обсъждат формите на протестни действия, които биха могли да предприемат миньорите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама