Безкръвни операции на корема ще правят в старозагорска болница

10:13, 15 окт 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безкръвни операции при аневризма на коремната аорта ще се правят в старозагорската болница „Тракия”, съобщиха от лечебното заведение.

Съдови хирурзи от клиниката в Marianhospital, Аахен, Германия са на посещение в болницата, за подготовка и провеждане на такова лечение.  Доц. д-р Готфрид Момерц, неговият български колега д-р Огнян Каменов и Кристиан Минас от Jotec, Германия гостуваха на отделението по „Съдова хирургия“ във високотехнологичната болница.

Немските специалисти са изказаби мнение, че болницата е на европейско ниво и разполага с всички възможности за извършване на „безкръвни” (ендоваскуларни) операции при аневризми на коремната аорта. Това е заболяване, водещо до разширение на коремната аорта. При развитието му е налице опасност аневризмата да се “спука” в коремната кухина. Сега това заболяване у нас се лекува единствено с отворена операция, но този метод крие различни рискове за пациента.

„Болница „Тракия“ прави стъпки към въвеждането и в България на този модерен и много важен за пациентите ниметод. Надяваме се,  че през следващата година безкръвните операции за аневризми на коремната аорта ще се финансират от НЗОК и постепенно ще станат рутинна процедура в нашата Клиниката по съдова хирургия“, коментира нейният ръководител, доц. д-р Димитър Петков, дм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама