Тошко Иванов от РБ: Подземен кадастър може да улесни издаването на разрешителни

10:31, 15 окт 15 / Политика 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на кадастър на подземните комуникации в Община Бургас не само ще улесни издаването на разрешителни за строителство, но и ще е първата крачка към повишаване ефективността на електронните услуги. Това заяви Тошко Иванов, втори в листата с кандидати за общински съветници на Реформаторски блок – Бургас.

„Електронните услуги не се изчерпват с това да получиш номер във фронтофиса. За да се създадат работещи електронни услуги, които да облекчат бизнеса и гражданите, на първо място трябва да има кадастър на подземните комуникации. Това ще е едно от нещата, които ще отстоявам в бъдещия Общински съвет на Бургас”, каза Тошко Иванов.

Повишаването на броя на електронните услуги в община Бургас е сред основните акценти в програмата на Реформаторския  блок, които на местните избори участват с листа за общински съветници. 

Според Тошко Иванов другата пречка пред бизнеса е свързана с обектите, които ползват тротоарно право.

„В  страните от Европейския съюз съответната Община е тази, която одобрява търговските схеми пред всеки обект. Те са качени на страницата й и собственикът на обекта може да заплати за една от тях онлайн, а не да изготвя сам огромен обем от документи. Моето предложение е схемите да бъдат изготвяни служебно, а след това Общината да има задължението да провери търговеца”, обяснява Тошко Иванов. Сега за одобрението на схемите на сезонните обекти се ангажира огромен ресурс от хора - главният архитект, общински съветници  и администрация, което прави процедурата тромава и бавна.

От Реформаторския блок имат и важно предложение как комплексите и кварталите на Бургас да се развиват с еднакво темпо без да има такива, оставащи на опашката.

„Важно е да отбележим, че по действащите оперативни програми вече има готови мастер планове и проекти. Акцентът за развитието на общината през следващия програмен период е върху Централна градска част, комплексите „Възраждане” и „Меден рудник”. Ако гражданите ни гласуват доверие и участваме в следващия Общински съвет, бихме предложили нещо много ефективно. Част от средствата за поддръжка и ремонт от бюджета за Община Бургас могат да бъдат насочени към другите комплекси и квартали, за да не допуснем  небалансирано развитие на града, както се случва в София, Варна и Пловдив. Там има квартали, които изглеждат като гета, и съответно лъскави жилищни комплекси. В Бургас ще държим чрез общинския бюджет да не се получи подобен дисбаланс”, заявява Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама