Кметовете на 19 села в област Шумен ясни преди изборите

10:36, 15 окт 15 / Политика 25 1803 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметовете на 19 села в Шуменска област са ясни преди изборния ден 25 октомври.

В тези населени места има само по един регистриран кандидат за кметския стол.

Според закона за местните избори избран за кмет е кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове. Това означава, че има малка вероятност някой от единствените кандидати да не бъде избран.

Най-много са населените места с по един кандидат в община Хитрино. Там от 19-те села, в които ще се избира кмет, в 7 изборът е предрешен. Това са селата Трем, Тервел, Каменяк, Иглика, Добри Войниково, Длъжко, Байково. Във всички тях издигнатият кандидат е от ДПС. Най-много кандидати за кметове в общината има за село Студеница. Там кметското място ще си оспорват четирима.

По брой населени места с регистриран един кандидат за кмет в областта следва община Венец. Тук три села имат избран кмет преди 25 октомври. Това са селата Боян, Страхилица и Ясенково. И тук единствените кандидати са от ДПС. В община Венец най-оспорван се очертава вотът за кметското място в селата Черноглавци и Дренци, където за кмет се борят по трима кандидати.

В най-голямата община в областта – Шумен, две са селата, в които изборът е ясен. Това са Илия Блъсково и Панайот Волово. В първото кандидатът е на „Земеделци заедно за Шумен”, а във второто на ПП ГЕРБ. Най-много кандидати за селски кмет има в Ивански – 7.

По две са селата с ясни кметове при изборите и в общините Нови пазар и Каолиново.

В община Нови пазар по един кандидат има в селата Зайчино ореше и Сечище. Най-много са кандидатите за кметския стол в Енево, Памукчи и Преселка – по 5.

В община Каолиново селата Гусла и Лятно имат по един кандидат за кмет. И двамата мераклии да управляват са от ДПС. Най-много желаещи да седнат в кметския стол има за село Тодор Икономово – петима.

В по 1 село в общините Каспичан и Велики Преслав изборът за кмет е ясен. В община Каспичан това е Кюлевча, където само ПП ГЕРБ има кандидат, а в община Велики Преслав – Имренчево, където има независим кандидат за кмет.

Най-апетитното селско кметско място в община Каспичан е това в Марково, където има издигнати 6 кандидати.

В община Велики Преслав най-много кандидати за кмет имат селата Златар и Кочово. В тях жителите ще избират измежду седем кандидати да ги управляват.

В две от най-малките общини на областта - Смядово и Никола Козлево, във всички села има издигнат повече от един кандидат за кмет.

Най-апетитно за управление в община Смядово се оказва село Веселиново, където за кмет са се кандидатирали шестима.

В община Никола Козлево най-много кандидати за селски кмет има в Цани Гинчево – четирима.

За разлика от селата, кандидатите за кметове на общини навсякъде в областта са повече от един.

По трима се борят за кметското място в общините Венец, Каолиново, Никола Козлево и Хитрино. Четирима са се кандидатирали за кмет на община Върбица. Следват община Каспичан, където за кметския стол на избори се явяват пет кандидати, и община Смядово – шест.

Седем са кандидати за кмет на община Нови пазар, девет – на община Велики Преслав. Очаквано най-много са мераклиите да седнат в кметския стол в община Шумен – 10.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама