ЕС обсъжда миграционната криза

11:20, 15 окт 15 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) се събират на редовна среща на високо равнище в четвъртък вечерта в Брюксел, чиято основна тема ще бъде приемането на мерки срещу миграционната вълна.

Както е известно, на 23 септември европейските държавни лидери поеха неформално редица ангажименти, които се очаква да бъдат окончателно одобрени.

Сред тях са затягане контрола на външните граници, включително създаване т.нар. „горещи точки“ за регистрация на мигрантите, както и попълването на съставите на граничната агенция ФРОНТЕКС и Службата за подкрепа в областта на убежището с обещаните нови над 700 експерти.

Очаква се да бъде обсъдено и създаването на обща европейска гранична брегова и сухопътна охрана, която обаче едва ли скоро да замени националната, тъй като редица правителства се противопоставят на идеята.

Само 5 страни вече са дали заявки за прием на бежанци от Италия и Гърция по техните задължителни квоти и Европейската комисия (ЕК) се надява останалите също да се ангажират с конкретни дати и цифри. Сред тя е и  България.

"Европейските държави трябва да изпълнят това, което са обещали", подчерта пред Европейския парламент в сряда председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, визирайки и заявените близо 2.8 милиарда евро нова помощ за Сирия и бедните страни от Африка, които все още не са събрани от държавите членки.

Заместникът му Франс Тимерманс пък съобщи, че отива в Анкара да разговаря с властите, приютили милиони сирийци и които не спират достатъчно ефективно стотици хиляди имигранти, поели към Европа. В края на седмицата в Турция пристига и германският канцлер Ангела Меркел.

Дипломатически източници от Брюксел обясниха, че парите за Африка са нужни час по-скоро, още преди срещата на върха в Ла Валета, за да може ЕС да има силни аргументи, когато иска съдействие от тези държави за имигрантите.

Еврокомисията ще докладва за резултата от преговорите с Турция, от която иска да задържа бежанците и да създаде допълнителни лагери с европейска помощ. В замяна се предлага поетапно отпадане на визите – първоначално само за турски бизнесмени.

Други обаче имат резерви, като Гърция, която отказва нейните военни кораби да си сътрудничат с турските в морето, за да пазят общата граница от трафика на хора. По време на срещата в Брюксел не се очакват заключения по турското искане за налагане на зона за сигурност в Сирия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама