2 г. затвор за източване на банкомати във Франция получи шуменец

11:31, 15 окт 15 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският окръжен съд (ШОС) прие за изпълнение присъда на френски съд, който е дал 2 години затвор на шуменец за източване на банкомати.

Шуменските магистрати определиха Д. М. да излежи остатъка от присъдата си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

Към присъдата ще бъде приспаднато времето, което подсъдимият е прекарал в ареста.

От документите по делото става ясно, че през 2008 г. Д. М. теглел пари от банкомати във Франция с фалшиви карти. След като бил заловен, магистратите от френския град Албъртвил започнали да гледат делото му. Докато съдът работел по казуса, младежът бил в ареста - от 4 юни 2008 г. до 20 април 2009 г. След като изтекъл законовият срок, в който според френското законодателство един подсъдим може да остане в ареста, Д. М. излязъл на свобода и се прибрал в България.

През 2010 г. французите издали присъда - 2 години затвор и глоба от 5000 евро, а през 2014 г. била издадена европейска заповед за задържане. Д.М. бил задържан в ареста в Шумен за три дни около Коледа същата година. След това мярката му за неотклонение била променена на „домашен арест” и от 25 декември 2014 г до 26 юни тази година той останал с тази мярка.

От френските власти дошло искане за екстрадиция, но Д.М. отказал да бъде предаден и така се наложило делото да бъде разглеждано от български съд.

Според прокурора по делото Орлин Куздов престъплението, извършено във Франция от младежа има аналог в българското законодателство и така може да се наложи оставащата присъда от 8 месеца, като се има предвид и времето, в което е бил под арест.

Адвокатът на подсъдимия настоя за условна присъда с подходящ изпитателен срок, като посочи, че младежът няма други провинения, а в момента има фирма, която работи с международни партньори. Той отбеляза, че младежът се е променил, а постъпката му е била младежко приключение.

Самият обвиняем също поиска от съда условна присъда.

Магистратите от ШОС обаче приеха решението на френските си колеги за 2-годишната ефективна присъда, като определиха обвиняемият да изтърпи оставащите му 8 месеца от присъдата в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама