Преговорите за газовия интерконектор с Гърция са към края си

11:33, 15 окт 15 / Политика 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тристранната среща с участието на министрите на енергетиката на Гърция и България и специалния пратеник и координатор на международните енергийни отношения на САЩ в Атина завърши с изявления за постигането на значителен напредък за изграждането на интерконектора между двете страни IGB, съобщава GRReporter.info.

След срещата гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис посочи, че Атина е заинтересована от ускоряването на процеса на изграждане на газовата връзка с България с предпоставката, че ще бъдат осигурени и предпоставките за нейната устойчивост.

„Имахме много интересна дискусия, която протече доста добре. Основната тема на разговора беше интерконекторът IGB. ОТ наша страна бяха поставени въпроси, свързани с финансирането и устойчивостта на конкретния проект. Газовата връзка има своето самостоятелно значение и това е позицията на всички страни. Гръцката и българската страна ще се срещнем отново в София следващата седмица следващата седмица. Мисля, че е налично желанието за ускоряването на процеса на изграждане и всички ще спомогнем за осъществяването на проекта с предпоставката, че ще бъдат осигурени и условията за финансовата му устойчивост. Тоест в договорите да се посочват количествата, които ще преминават през тръбата. Надяваме се следващия месец да имаме по-голяма яснота и положително развитие на процеса”, заяви Скурлетис.

От своя страна специалният пратеник на Вашингтон Амос Хокстайн изрази задоволството си от проведените разговори и подчерта, че САЩ искат да продължат да си сътрудничат с Гърция за нейната енергийна сигурност и най-вече за ролята, която тя може да изиграе като стратегически партньор в региона.

„Имахме една чудесна дискусия. И с гръцкия министър на енергетиката, и по време на тристранната среща с участието на министъра на енергетиката на България. Отбелязахме значителен напредък относно изграждането на газовата връзка IGB и се надяваме, че както посочи по-рано г-н Скурлетис, в кратки срокове ще постигнем споразумение”, добави Хокстайн.

От изявленията стана ясно, че по време на срещата между двамата е бил обсъден и Трансадриатическият газопровод. Гръцкият министър на енергетиката подчерта нуждата от подобрение на условията в споразумението.

„TAP е проект от огромно стратегическо значение. Нашето правителство практически „наследи” условията на споразумението и мнението ни е, че те трябва да бъдат подобрени поне що се отнася до гръцката страна. Моментът е преломен и бихме искали да допринесем за ускоряването на процеса, но след като ще сме подобрили и ползите за Гърция, доколкото това е възможно сега”, уточни Панос Скурлетис.

Амос Хокстайн не отхвърли тази вероятност.

„Във връзка с TAP ще се съглася, че той е един стратегически проект и някои подробности трябва да бъдат уточнени. Смятам, че и двете страни са запознати със значението, което има подписването на споразумение”, заяви Хокстайн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама