Здравните застрахователи с критики за разделянето на заболяванията в пакети

12:00, 15 окт 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новите пакети за здравни услуги – основен и допълнителен не се вписват в разбирането за реформа в здравното застраховане. Такива притеснения изразиха от Асоциацията на дружествата за здравно застраховане (АДЗЗ).

Според тях предложените от Министерството на здравеопазването промени няма да са ефективни за намаляване на публичните разходи, а ще имат точно обратния ефект – пациентите ще плащат още повече от джоба си.

„В допълнителния пакет са включени шест клинични пътеки, като за тези заболявания пациентът трябва да чака за своето лечение или да заплати на болницата, независимо че редовно плаща здравните си вноски. Една от тези пътеки включва онкологични заболявания", обясни Мими Виткова, председател на АДЗЗ и бивш здравен министър.

Другият проблем според асоциацията са 65 клинични пътеки, които попадат и в основния, и в допълнителния пакет услуги. При тях едни пациенти ще се приемат без отлагане и за тях ще плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а други хора ще чакат или сами ще си плащат. 

„Това хипотетично разделяне на пакетите ни притеснява, защото когато не знаеш какъв е рискът, не можеш да прецениш. Ние искаме яснота за нашите клиенти, ако заболеят как ще се лекуват, по какъв ред, какво ние трябва да заплатим за тях. Щом някой ни е избрал като втори застраховател, ние трябва да се погрижим пациентът ни да се лекува и да не чака в листа на чакащите. Да намерим начин ние да платим тази такса и той да си получи навременно лечението. Тогава за нас разходите ще бъдат по-малко, а за него страданията“, коментира в ивтервю за София topnovini.bg д-р Дилян Петров, директор на Здравноосигурителния институт.

Той обясни още, че твърденията на министерството, че по този начин ще се засили интересът към застраховането са само предположения.

„При нас положението е, че ние трябва да предвидим тези рискове, а нещо, което е неясно, в какви срокове ще се ползват услугите, кое заболяване трябва да чака“, добави д-р Петров.

„Възниква въпросът какво покрива задължителното здравно осигуряване на нашите застраховани. Вече получихме предложения от болници да заплащаме 120% от цената на клиничната пътека на застрахованите от нас. Други могат да поискат 200%“, каза д-р Петров.

Членовете на асоциацията обясниха, че продължават да изискват от държавата ясни правила в организацията и финансирането на здравната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама