Разкриха група трафиканти на антики, действали и в Пловдивско

12:05, 15 окт 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипи от Областната дирекция на МВР - Пловдив, взеха участие в специализирани операции срещу трафика на антики, съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на две акции е разбита структурата на организирана престъпна група, ангажирана в поддържането на канал за трафик и търговия с движими културни ценности. Двама от участниците в групата са задържани при опит да транспортират част от ценностите след сключена сделка. Сред задържаните при полицейската операция е и един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България.

Операциите са проведени на 7 и 8 октомври със съдействието на секторите за борба с организираната престъпност в Монтана и Хасково, участвали са и екипи от областните дирекции в Пловдив и Хасково. Претърсени са жилищата на шестима души. Иззети са общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността (римска и елинистическа епоха), както и два средновековни печата и кръст тип "енколпион". Намерена и иззета е също специализирана техника за проучване на земните пластове.

Сред спасените предмети попада и мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински.

По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават. Предстои на задържаните да бъде повдигнато обвинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама