Петролни фирми внесоха сигнал до главния прокурор за проверка на Агенция „Митници“

12:09, 15 окт 15 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на Българската петролна и газова асоциация подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да бъде проверена работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция „Митници“.

В сигнала се казва, че БАЦИС би трябвало да събира и обработва данни. Това щяло да гарантира постъпването на акциза в бюджета. Фирмите са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора „течни горива“ са вложени над 150 млн. лв. Там се казва още, че информационната система следва да е основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива. По думите на асоциацията компаниите са длъжни да подават информация към БАЦИС.

Петролните компании заявяват, че „след поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници““ се е потвърдило, че системата не може да обработва големия обем данни, които те изпращат.

„Предават се данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата“, гласи сигнала. От него става ясно, че се предават и данни, които биват умишелно заличавани от системата, „за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори“. По думите на петролните фирми автоматичното сравняване на количествата, които се отчитат от входно-изходните измервателни системи, с количествата, които са декларирани от лицата, често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи.

В сигнала до главния прокурор се поставят въпросите дали е осигурено събирането на всички горива, които са постъпили на българския пазар, всички задължени лица по Закона за акцизите и данъчните складове ли са изпълнявали задълженията си във връзка с БАЦИС, спрямо кои митнически лица са извършвани „ръчни проверки“ и по какви причини не е осъществявана от дълъг период от време връзка между Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама