Виртуозно сопрано става почетен доктор на пловдивската АМТИИ

12:14, 15 окт 15 / Култура 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) ще удостои световноизвестната оперна певица Красимира Стоянова със званието "Доктор хонорис кауза", съобщиха от висшето училище.

Решението на Академичния съвет на АМТИИ е "за изключителния и принос в оперното изкуство и заслуги в популяризирането на българската култура по света". Церемонията по удостояването с високото отличие е предвидена за

Сопраното Красимира Стоянова е поредната възпитаничка на АМТИИ, която стига до върховете на световното изкуство и която ще бъде удостоена с високото признание на Академията. С този акт АМТИИ продължава традицията да удостоява с отличието свои възпитаници, достигнали до световни успехи в различните изкуства, преподавани в академията. През миналата година "Доктор хонорис кауза" на АМТИИ стана големият музикант Теодосий Спасов, определен от ЮНЕСКО за "Артист на мира".

Красимира Стоянова е завършила музикалното училище в Русе и АМТИИ в Пловдив. През 1998 г. дебютира на сцената на Виенската опера в ролята на Микаела от "Кармен" на Бизе. Следват участия в Карнеги Хол, Метрополитън опера, КовънтГардън, Лондонската кралска опера и мн. др. световни оперни театри.

На 6 октомври 2009 г. министърът на образованието, изкуствата и културата на Австрия удостоява сопраното със званието "Камерзенгерин", което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама