Градската среда в София - недостъпна за незрящите хора

12:46, 15 окт 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На Международния ден на белия бастун незрящите столичани отново опитват да обърнат вниманието на обществото и най-вече на общината към нелекото ежедневие, с което се сблъскват заради проблема си.

Въпреки че от години се борят за по-достъпна градска среда в София, още не могат да се похвалят с успех, твърдят от ръководството на Центъра за рехабилитация и социална интеграция на хора със зрителни увреждания.

Те поискаха съдействието на медиите, за да се обърне внимание поне на най-сериозните им предизвикателства като пешеходци в столицата. Едно от тях е липсата на т. нар. водещи линии.

„Години наред се борим за тези водещи линии, които вече ги има почти навсякъде в Европа, даже в провинциалните градове. Това е релефна линия с надлъжни черти, която показва къде е безопасно да се движим. В София има само в района на „Руски паметник“ и сега ще има и на Централна гара след ремонтите“, каза Йордан Младенов, директор на Центъра за рехабилитация и социална интеграция на хора със зрителни увреждания.

Той добави, че в метрото незрящите хора използват за ориентир релефната жълта линия, която не трябва да се преминава.

„Поради липса на друг ориентир я използваме, колкото и да е опасно“, обясняват от Центъра за рехабилитация.

Друг сериозен проблем пред незрящите е т.нар. „умно управление на трафика“, при което пешеходните светофари се активират с копче. Няма обаче ориентир за хората в неравностойно положение и те не могат да ги намерят.

Сериозна бариера се оказват и антипаркинг колчетата, които са поставени по средата на тротоарите.

„Това не е приемливо. С тези от края се примирихме, но тези, които са разположени в средата са страхотна пречка, постоянно се удряме в тях. Огромната ни молба е да ни помогнете. Сигурни сме, че това пречи и на хората, които виждат“, помолиха незрящите българи.

Те представиха и статистика, свързана с трудоустрояването на слепите хора. В Европа между 25 и 35% от незрящите работят. В България това са едва 10%. Това значи, че у нас от 10 човека, работа намира едва един.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама