Дадоха ход на делото срещу съдия Николай Стефанов, арестуван през зимата по подозрение за вземане на подкуп

12:55, 15 окт 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна делото срещу съдия Николай Стефанов от Русенския районен съд, който беше арестуван от агенти на ДАНС на 14 февруари в дунавския град по подозрение, че е поискал и получил подкуп, съобщава сайтът „Правен свят“, цитириайки „Съдебни репортажи“. Това беше и обвинението, което Софийската градска прокуратура повдигна на магистрата.

Вчера адвокатите му са поискали от съда да прекрати делото и да го върне на прокуратурата за отстраняване на някои процесуални нарушения, които, според тях, са били допуснати. Основен мотив е бил фактът, че не им е разрешено да чуят записите от СРС-тата, чрез които е подслушван съдия Стефанов по време на разследването на ДАНС срещу него. Защитниците са видели само протоколите на хартиен носител.

Съдия Ралица Манолова е отхвърлила искането с мотив, че коректността на снетия запис може да се провери в хода на делото. Основният свидетел пък – адвокат Свилен Стефанов, подадал сигнала, след който се стигна до ареста, пожела да бъде конституиран като частен обвинител за нанесени му нематерилани вреди. Съдия Маринова обаче е сметнала, че доказателства за такива няма и отхвърли искането.

Припомняме, съдия Николай Стефанов беше арестуван след сигнал на адвокат Свилен Стефанов, че първият му е поискал пари, за да одобри споразумение с прокуратурата с по-ниско наказание за хлапета, ограбили братовчед си и то само с 35 лева.

Документът е разгледан и одобрен поне седмица преди сигнала и ареста. Нито в съдията, нито в автомобила му, бяха открити белязаните пари, които е трябвало да получи. На снетите записи от СРС-тата пък се оказа, че не се чува добре, какво се говори и на много места оперативният работник е записал „Не се разбира“.

При първото разглеждане на мярката за неотклонение на Николай Стефанов той беше оставен в ареста от колежката си от Софийският градски съд Александра Йорданова, но втората инстанция – Апелативният съд в столицата, я измени на 1 000 лева гаранция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама