Разкрасяват пловдивската Аджисан махала с проекти за 43 млн. лв.

13:00, 15 окт 15 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благоустрояване на междублокови пространства, паркове и квартални градинки, реновиране на детски градини, рехабилитация на улици, тротоари и площадни пространства на обща стойност 43 млн. лв. предвижда проектът "Пловдив през 2014-2020 г. - интелигентен, устойчив и желан европейски град". Обектите са ситуирани предимно в две зони за въздействие, одобрени с Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Едната от тях е т.нар. зона за въздействие с преобладаващ социален характер, в която попада етническата Аджисан махала в централната градска част. Другата е зоната с потенциал за икономическо развитие

Община Пловдив има пълна готовност да кандидатства за финансиране по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. на обекти от градската среда и образователната инфраструктура, обяви днес на пресконференция шефът на общинската дирекция "Устройство на територията" арх. Невена Балчева. Изготвени са работни инвестиционни проекти в две области - образователна инфраструктура и градска среда.

Няколко проектантски колектива са се включили в разработването на инвестиционните проекти, уточни арх. Балчева. Проектите са изпратени в управляващия орган по оперативната програма и са одобрени почти без забележки.

На 15 млн. лв. възлиза общата стойност на бъдещото обновяване на детски градини и училища. Предвидено е изграждане на чисто нова детска градина на ул. "Богомил", която ще струва 2 млн. лв. Проектът на арх. Константин Божков предвижда строителство на модерна сграда за четири групи деца, басейн, физкултурен салон, детска кухня.

Освен това ще бъдат ремонтирани дворните пространства и ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в ЦДГ "Перуника", СОУ "Любен Каравелов" - сграда 1 и 2, ЦДГ "Снежанка", ДЯ "Детски смях".

28 млн. лв. пък ще бъдат насочени към облагородяване на обекти от градската среда, съобщи арх. Балчева. Сред проектите по тази позиция е облагородяване на крайбрежното пространство на бул. "Марица-юг" в участъка от Водната палата до бул. "Източен". Тази разработка е на стойност 4.4 млн. лв. и предвижда изграждане на обекти с развлекателен характер край реката, библиотека на открито, детска зона, фитнес площадка, реновиране на съществуващата кучешка площадка, сцена на открито.

Изцяло нов вид трябва да придобие и площадът на Житния пазар, където според проекта на арх. Едвард Христов ще бъдат оформени детска площадка, водна площ, тунел от зеленина, лежерни лежанки от тиково дърво, както и съоръжения за водна мъгла за охлаждане в горещите летни дни.

Много зеленина, детска площадка и места за отдих ще има в парк, който ще бъде оформен на площад "Света Петка".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама