ВСС отговори на Горанов за спора със заплатите в съдебната система

13:33, 15 окт 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) отговори на финансовия министър Владислав Горанов с писмо по повод спора за увеличението на заплатите в съдебната система. На днешното редовно заседание членовете на Съвета приеха подготвения отговор, но той не бе обсъден от тях. Представляващата ВСС Соня Найденова е отбелязала само, че са постъпили множество писма от съдилища, прокурори и служители, които подкрепят тяхното решение, пише „Правен свят“.

Припомняме, че на 17 септември Съветът взе решение за увеличение на възнагражденията с 12%. Тогава Горанов заплаши със законодателни промени по отношение на формирането на заплатите в системата, както и за парите за облекло и обезщетенията при пенсиониране и напускане.

Това стана причина за срещата на тримата големи – председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главния прокурор с финансовия министър. На срещата не бе постигнато съгласие за бюджета през 2016 г., в който трябва да бъдат заделени средства за увеличение на заплатите в съдебната система. Затова ВСС реши да изпрати писмен отговор до Горанов по повод неговите заплахи.

В писмото се казва, че „дебатът, свързан с решението на Висшия съдебен съвет от 17 септември 2015 г. създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт".

"Висшият съдебен съвет предлага диалог на изпълнителната и законодателната власт като работещ формат за решения за съдебната реформа и доброто управление на бюджета на съдебната власт", пише още в документа. Отбелязано е и че, заплатите в съдебната система са били замразени в периода от 2012 до 2015 г., докато възнагражденията в изпълнителната и законодателната власт няколко пъти са били индексирани.

ВСС напомня на Горанов, че в началото на тази година са предложили проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на 45,1 млн. лева допълнителни разходи по съдебния бюджет. Толкова са и необходимите средства за 12-процентно увеличение на заплатите по данни на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2014 г. Финансовият министър тогава им каза да търсят възможности за решаване на проблема в рамките на одобрените разходи на съдебната власт за 2015 г.

Националната агенция по приходите (НАП) от своя страна отказва да събира вземанията на съдебната системата, които за последните 10 години са в размер на 746,6 млн. лева, припомнят още в писмото.

"При изпълнение на правомощията му, съгласно Закона за публичните финанси, министърът на финансите контролира изпълнението на централния бюджет за съответната година, включително с действията по събираемостта и попълването му. Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт многократно надхвърля сумата, необходима за прилагане на разпоредбата чл.218 от ЗСВ. За периода от 2005 - 10.03.2015 г. несъбраните вземания са в размер на 746.6 млн.лв., а само по актове предявени през 2014 г. от НАП, те са в размер на около 35 млн.лв. Несъбирането им е отказ на държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава Висшия съдебен съвет от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия", пише в отговора до Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама