Представиха изложба, посветена на българските евреи

13:41, 15 окт 15 / Култура 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мобилна изложба „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“ беше представена на пресконференция днес в зала „Русе“ на Историческия музей.

Експозицията показва резултатите от теренно етноложко проучване на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна. Състои се от постери с текстове и изображения, откъси от видео-интервюта, аудио илюстрации. Официалното откриване е тази вечер от 18:00 часа.

Изложбата е част от едноименен проект, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Той се реализира от сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с регионалните музеи в Русе, Шумен и Варна.

Изложбата проследява еврейските общности по линията на модерността от началото на 20 век насам. Неин документ са устните истории на героите на интервютата, обясни директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов, който е и куратор на експозицията.

"Целта и на изложбата, и на целия проект е да допринесем за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора", каза пък ръководителят на проекта Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама