„Лукойл” отвръща на удара – дава Агенция „Митници” на прокурор

14:51, 15 окт 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата проверява сигнал на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев и от председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев срещу работата на една от информационните системи в Агенция "Митници", съобщи държавното обвинение.

Жалбата е от името на 13 компании от сектора срещу работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), информира dnevnik.bg.

В сигнала си те твърдят, че системата, която би трябвало да събира и обработва всички данни, свързани с акцизите на горивата, цигарите и алкохола, не се справя с огромния им обем. Имало случаи да се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата. При други случаи пък данни умишлено са заличавани, за да се прикрият незаконни действия на оператори. Не работела и основната функционалност на системата - за автоматично сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата. Освен това въпросното сравняване много често се извършвало ръчно и избирателно от митническите органи.

Представителите на компаниите изтъкват, че са вложили над 150 млн. лв. в хардуер и софтуер, за да се свържат със системата, която не изпълнява предназначението си.

Петролните компании са поставили шест въпроса, чиито отговори прокуратурата следва да намери в разпоредената проверка: Осигурено ли е събирането на акциза от всички горива, постъпили на българския пазар? Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на Закона? Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях? Спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите "ръчни" проверки и има ли оператори, които не са били проверявани? Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция "Митници"? По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция "Митници") и НАП?

Този сигнал на практика може да се тълкува като контраудар срещу държавата и в частност Митниците. Припомняме, че по-рано през годината парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри с пълно мнозинство въвеждането на тотален контрол върху движението на горива по тръбопроводите на "Лукойл". Допълнението към Закона за акцизите и данъчните складове, предложено от Реформаторския блок, предвиждаше да се поставят измервателни уреди с връзка към системата на Агенция "Митници" на всички разклонения по тръбите на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България". Дотогава такива уреди имаше само на входа и на изхода, което според директора на митниците Ваньо Танов не е достатъчно, за да може агенцията по-ефективно да събира държавните приходи от акциз.

От своя страна от петролната компания възроптаха остро срещу тази идея. Директорът по производство в бургаската рафинерия Димитър Добрев дори е заявил по време на обсъждането в бюджетната комисия на парламента, че крайната цел на депутатите е "Лукойл Нефтохим" да бъде затворен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама