Двама кандидати за ректор на Шуменския университет

15:03, 15 окт 15 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама са кандидатите за ректор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Това са настоящият зам.-ректор по стопанската дейност проф. Георги Колев и деканът на Факултета по природни науки проф. Добромир Енчев.

Името на новия ръководител на висшето учебно заведение ще стане ясен на 30 октомври, когато ще се проведе Общо събрание на университета.

На него ще бъде представен и отчет за дейността на старото ректорско ръководство и контролния съвет, обясни настоящият ректор на университета проф. Маргарита Георгиева.

След отчета следва избор на ректор и избор на Академически съвет и Контролен съвет, уточни проф. Георгиева и допълни, че по този начин се затваря цикълът на изборност на ръководни органи на управление на 4-годишния мандат. Тя обясни, че след това на Общото събрание следват изборите на отделните факултети.

„Срокове за тези избори на отделните факултет са различни, в зависимост от края на предходния мандат”, каза проф. Георгиева.

Освен проф. Георги Колев и на проф. Добромир Енчев по време на самото общо събрание може да бъдат предложени и други кандидатури.

„Ако има такива, кандидатите ще трябва устно да представят своя план за управление”, обясни проф. Георгиева и допълни, че в деня на Общото събрание ще стане ясно кой ще е новият ректор на Шуменския университет.

Според проф. Маргарита Георгиева и двете кандидатури са на утвърдени учени и управленци.

„Проф. Георги Колев в момента е в моя екип, което означава, че аз съм му се доверила и резултатите, които показваме до този момент, доказват неговите управленски качества.

Проф. Добромир Енчев е бил заместник-ректор в предходни мандати, преди моето управление, когато университета беше със сериозни финансови задължения. В момента той е декан на един факултет и като втори мандат, избран като декан означава, че тази академическа общност оценява неговите качества”, каза ректорът.

Тя оцени последния ректорски мандат като положителен.

„При поемане на университета на минус, в момента имаме 6 милиона на влог”, заяви  проф. Маргарита Георгиева и допълни, че за да бъде образованието добро, то трябва да се финансира.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама