До 3.5 млн. лв. ще струва изграждането на център за опасни отпадъци в Шумен

15:30, 15 окт 15 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центъра за опасни битови отпадъци в Шумен ще се изгради с до 3.5 млн. лв. от швейцарското правителство. Проектът е пилотен за страната и подобни площадки ще се направят в още четири града у нас, като тези в Шумен и Разград ще бъдат най-големи.

Община Шумен е избрана с предпроектно проучване по Българо-швейцарската програм за сътрудничество.

Проектирането, тръжните процедури и изграждането на площадките ще се извърши от ПУДООС. След изграждането му центърът в Шумен ще бъде предаден в собственост на Общината, която ще отговаря за експлоатирането му.

Очаква се до края на тази година ПУДООС да сключи договора за финансиране с правителството на Швейцария. Запланувано е изграждането на площадката да бъде през 2016 година, а през следващата 2017 тя да заработи. През 2019 година собствеността на цетнтъра ще бъде прехвърлев във владение на Община Шумен.

“Сега най-важното е Общинския съвет да вземе бързо решение с клауза, че през 2019 година площадката за опасни битови отпадъци ще премине в собственост на Общината”, коментира зам.-кметът Иван Йонков.

Площадката ще се разположи на седем декара площ в покрайнините на Шумен около квартал “Тракия”.

В центъра ще се събират опасни битови отпадъци като бояджийски материали, почистващи препарати, киселини и основи, химикали за борба с вредители, лекарства с изтекъл срок на годност, живак и живаксъдържащи елементи, излези от употреба батерии и акумулатори, домашни електроуреди и компютри и др.

Центърът ще има приемателна, разпределителна зона и такава за временно съхранение на опасните отпадъци, като те ще се складират в девет специални контейнера.

На площадката в Шумен няма да се извършва оползотворяване и обезвреждане на отпадъците.

Четирима души ще работят в центъра , като преди това те ще преминат курс на обучение.

Опасните битови отпадъци гражданите могат да предават в организирани мобилни пунктове или да ги предават на място на площадката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама