Станимир Хасърджиев: Идеята да се криминализира укриването на болест е средновековна

15:57, 15 окт 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята да се криминализира укриването на заболяване от пациентите е характерна за Средновековието и няма нищо общо с позицията на Световната здравна организация. Такова становище изрази днес председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Позицията на пациентската общност е по повод вчерашното изказване на зам.-председателя на Българския лекарски съюз Галинка Павлова, която заяви, че пациентите, които укриват здравния си статус, трябва да бъдат подвеждани под съдебна отговорност.

Предложението на Павлова пък беше провокирано от статистика, според която 2% от спешните медици се заразяват с ХИВ или хепатит по време на работа. Според Павлова информацията за болни от вируса пациенти ще направи лекарите по-бдителни относно мерките за защита. Пациентската общност обаче остана потресена от предложението ѝ.

“Трябва ли само заради заболяването си 500 000 български граждани с хепатит, както и носители на вируса на ХИВ да бъдат унижавани и нарочвани за престъпници? Трябва ли те да търпят дискриминиращо отношение в една цивилизована европейска държава?“, попита Хасърджиев, като сравни идеята с инквизиция. Той добави, че всеки пациент има право на тайна, а подобни предложения граничат с дискриминация.

Няколко пациентски организации излязоха с протестна декларация, като обясниха, че очакват официалната позиция на здравния министър Петър Москов.

„Надяваме се, че и Лекарският съюз, и Министерството на здравеопазването в официалните си позиции ще се разграничат от подобни идеи, които противоречат на цялото европейско законодателство, на всички международни харти, които България е приела", допълни Хасърджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама