Недим Генджев: В "Столипиново" строим социален дом, а не джамия

16:30, 15 окт 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание строи социален дом с молитвена зала в него и многофункционални социални дейности", твръди в изявление до средствата за масова информация председателят на духовния съвет на вероизповеданието и бивш главен мюфтия Неджим Генджев. Повод за изявлението му са публикации в някои пловдивски медии, че в ромския квартал "Столипиново" се строи джамия. Статиите разбуниха духовете в Града под тепетата и бяха използвани за предизборни удари под кръста.

"В България няма аналог на такова здание и точното му място е в гетото, където никой не иска да вкара цивилизацията, а само използват безпросветните му обитатели за изборно донорство", твърди Генджев. По думите му в обекта ще има лекарски и стоматологичен кабинет, компютърна зала, имарет (социална кухня) и молитвена многофункционална зала.

Генджев твърди, че в социалния дом в "Столипиново" няма да има неоосмански "кадаифи" минарета и мюезини, а в него ще се осъществяват полезни за хората дейности. По думите му средствата за изграждането на обекта са "от официални източници, собствени средства и инвестиции на спонсорства от благодетели".

"Всичко е по закон и при изпълнение на всички законови изисквания, целите са прозрачни, а отговорността е директна", гарантира Недим Генджев.

Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание е регистрирано от Софийски градски съд със седалище София, район "Възраждане", бул. "Княгиня Мария-Луиза" 27, ет. 1. и се представлява от председателя на висшия духовен съвет Недим Генджев.

Незастроеният поземлен имот с площ 639 кв. м, на който се строи сградата, е купен от Генджев като представляващ Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание през 2009 г. от три физически лица. Отреденият урегулиран поземлен имот (УПИ) е с площ 620.85 кв. м по регулационния план на квартал "Многофункционална зона Изток" и се намира на ул. "Шумен" 37. Имотът е закупен за 16 614 евро при данъчна оценка 21 178 лв.

На 20 април 2015 г. главният архитект на Община Пловдив арх. Румен Русев е издал разрешително за строеж за обект "Социален дом". От технико-икономическото задание обаче става ясно, че проектът е за "Молитвено-социален дом". В същото задание наред с медицински център, кухня, санитарни помещения, приемна и т.н. фигурират "молитвена зала за мъже с площ 350 кв. м" и "молитвена зала за жени с площ 100 кв. м".

"Предназначението на имота по Подробния устройствен план (ПУП) е за обществено обслужващи дейности. За построяване на какъвто и да е вид религиозни учреждения като църкви, джамии и пр., се изисква предназначение на имота за религия в ПУП", заяви и.д. кмет на Пловдив инж. Димитър Кацарски. Той е категоричен, че във въпросния имот не може да бъде изграден молитвен дом.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама