Прекратиха производство за корупция на Дунав мост поради липса на доказателства

16:58, 15 окт 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дело срещу задържаните през януари 2011 г. за корупция 14 гранични полицаи на Дунав мост 1 няма да има. Причините са, че оттогава до днес Софийска градска прокуратура така и не е успяла да събере достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу тях, научи Topnovini.bg.

14-те служители на "Гранична полиция" бяха задържани на 20 януари 2011 г. при операция на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и Софийска градска прокуратура, проведена след съвместни действия по разследване, наблюдавано от Върховна касационна прокуратура.

Разследването срещу тях бе започнало 3 месеца преди това, след получени сигнали от преминаващи през пункта чужди граждани - предимно транзитно пътуващите извън Европейския съюз.

Първоначалните подозрения срещу тях бяха за искане и вземане на дребни суми и подаръци от преминаващи шофьори.

"Те са вземали малки суми, но редовно", коментира тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след задържането им.

Граничарите престояха в ареста различни срокове, а после бяха пуснати под гаранция от по 2 000 и 3 000 лева.

Разследването, което беше удължавано и в рамките му бяха направени съдебни поръчки до Румъния, обаче не потвърдиха първоначалните подозрения.

Дисциплинарните производства, водени срещу петима от арестуваните, също не доказаха обвиненията. Служителите са наказани само с "порицание", а другите са уволнени. Осем от тях обжалват изгонването им от работа и печелят делата в Административния съд в София, а някои дори се връщат на служба в Районната дирекция "Гранична полиция".

На практика случаят приключва след изричната заявка от страна на 14-те гранични полицаи, при условие, че са изтекли всички срокове за повдигане на обвинения срещу тях, или това да се случи, или да се прекрати разследването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама