Международна кулинарна изложба в Русе даде възможност за изява на млади специалисти

16:59, 15 окт 15 / Любопитно 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 15.10.2015 г. в Доходно здание – Русе се откри изложба на традиционни румънски и български ястия и техните съвременни варианти. Събитието е част от дейностите по проект „Кулинарни традиции и новаторство“, финансиран от Фондация „Русе – град на свободния дух“. 

Проектът е осъществен от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе и Техническа гимназия „Стефан Банулеску“ – гр. Кълъраш, Румъния с менторството на Клуба на професионалните готвачи – гр. Русе. Гости на изложбата бяха Станимир Станчев – заместник областен управител на област Русе, Диана Миланова – старши експерт на Регионален инспекторат по образованието – Русе, Василика Пуран – директор на Техническа гимназия „Стефан Банулексу“ – гр. Кълъраш, Румъния, Клаудиа Гица – представител на публичната администрация на Кълъраш и Виорел Гица – представител на бизнеса.  

Проектът „Кулинарни традиции и новаторство“ е един от проектите, спечелили финансиране от Фондация „Русе – град на свободния дух“ в рамките на проведения конкурс за проектни идеи в края на 2014 г. и началото на 2015 г.  Той поставя началото на една новаторска инициатива, която се надяваме, че ще се превърне в традиция и е пример за успешно международно партньорство. 

Един от акцентите в работата на младите готвачи ще е съчетаването на традицията с новаторство в кулинарното изкуство. Според него целта е децата да се върнат към корените на националните си кухни, умело съчетавайки ги с новите техники, съобразени с тенденциите за здравословното хранене.

Заместник областният управител поздрави присъстващите и подчерта, че подобни проекти допринасят за доброто партньорство между двете страни и превръщането на град Русе във водещо културно средище в Дунавския регион. Станчев допълни, че съчетаването на традиция с новаторство в кулинарното изкуство е начин да се повиши интереса на младите хора към професионалното обучение и образование. 

Заместник областният управител пожела на участниците в изложба да имат възможност чрез своите изяви да популяризират традиционната кухня на двете страни, така и използването на нови тенденции в нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама